Recipes

More

Chana Biryani Recipe

Chana Biryani Recipe

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    50
  • SERVING
    4

Learn to make flavorful and protein-packed Chana Biryani, perfect for a healthy vegetarian meal. Make this delicious Chana Biryani today and share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Boiled Chanay
Ingredients for Chana Masala
Ingredients for Boiled Rice
Ingredients for Assembling

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot heat water and add chanay. Boil unilt 90% done. Set aside.

2 .
In a pot heat oil and add cumin seeds, black cardamom, green cardamom, cloves, cinnamon sticks and cook for a minute.

3 .
Add onion and cook for a minute. Add tomato puree, red chili powder, red chili flakes, coriander powder, salt, cumin powder and cook for 2-3 mins. Add yogurt and cook until oil separates.

4 .
Add boiled chanay, dried plums, tamarind and cook for 5-10 mins. Set aside.

5 .
In a pot heat water and add cloves, green cardamom, star anise, salt and bring it to a boil. Add soaked rice and boil until 80% done. Strain and set aside.

6 .
In a pot add layers of prepared chana masala, boiled rice and garnish it with green coriander, green chilies, lemon. Lastly add yellow food color, orange food color and kewra water.

7 .
Now cover and steam over low flame for 10-12 mins.

8 .
Your Chana Biryani is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ابلے ہوئے چنی بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی گرم کرکے اس میں چنے ڈال کر نوئے فیصد پکنے تک ابال لیں۔

2 .
چنامصالحہ بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کاتیل گرم کرکے اس میں اس میں زیرہ، کالی الائچی، ہری الائچی، لونگ اور دار چینی ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔

3 .
پھر اس میں پیاز ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں اور پھر ٹماٹرکی پیوری، لال مرچ پاؤڈر، کُٹی لال مرچیں، دھنیا پاؤڈر، نمک اور زیرہ پاؤڈر ڈال کردو سے تین منٹ تک پکائیں پھر اس میں دہی ڈال کر کھانے کاتیل الگ ہونے تک پکائیں۔

4 .
پھر اس میں چنے آلو بخارہ اوراملی ڈال کر پانچ سے دس منٹ تک پکائیں۔

5 .
ابلے ہوئے چاول بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی گرم کرکے اس میں لونگ، ہری الائچی، بادیان کا پھول اور نمک ڈال کر ابال لیں پھر اس میں بھیگے ہوئے چاول ڈالیں کر اسی فیصد پکنے تک ابال کر چھان لیں

6 .
اسیمبلنگ کے لئی ایک برتن میں تیار؎چنا مصالحہ اور ابلے ہوئے چاول کی تہیں ڈالیں اور اس پر ہرا دھنیا، ہری مرچ، لیموں، پیلا فوڈ کلر، اورنج فوڈ کلر اور کیوڑے کاپانی ڈالیں۔

7 .
اباسے ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دس سے بارہ منٹ تک دم دیں۔

8 .
چنا بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips