Beef Kofta Recipe
Beef Kofta Recipe
Research Content
Scrumptious Beef Kofta Recipe to try this Eid ul Azha. Save the recipe to try during the Eid holidays.
Kofta mixture ingredients:
1/2 kg Beef mince
1 small Onion (finely chopped)
1/2 tsp Red chili powder
1/2 tsp Garam masala
Salt to taste
3 tbsp Roasted chickpea powder
1/2 tsp Coriander powder
1 tsp Ginger garlic paste
2-3 Green chili
1/2 cup Coriander & Mint
1 tsp Cumin powder
1 tsp Poppy Seeds
Gravy ingredients:
1/2 cup Cooking oil
1 tsp Whole spices
1 tbsp Ginger garlic paste
1/2 cup Onion paste
1/2 cup Tomato puree
1 tsp Coriander powder
Salt to taste
1/2 tsp Turmeric
1 tbsp Red chili powder
1 cup Yogurt
1/2 cup Coriander leaves
2-3 Green chili
Water as required
Directions:
In a chopper add beef mince, coriander/mint, cumin powder, puppy seeds, green chilies, onion, red chili powder, garam masala, salt, roasted chickpea powder, coriander powder, ginger/garlic paste and blend well.
Apply water on hands, take a hand full of beef mixture and make balls.
In a pan add oil and fry beef mixture balls until brown.
Now take another pan add oil and whole spice, cook for a minute. Add ginger garlic paste and onion paste and cook for few minutes. Add Tomato puree and mix well. Now add salt, coriander powder, turmeric, red chili powder, mix it well then add yogurt, cook for 5-7 minutes.
Add prepared Koftas, cook for a minute then add water and let it cook for 10-12 minutes on medium low flame. Add coriander and green chilies to garnish.
Kofta curry is ready to serve.
کوفتوں کے اجزاء:
بیف قیمہ 500گرام
دھنیا پودینہ آدھا کپ
پیاز(چوپ) 1کپ
ہری مرچ 2-3
خشخاش پاؤڈر 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
بھونے چنے کا پاؤڈر 3کھانے کے چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
لال مرچ 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
کھانے کا تیل حسبِ ضرورت (فرائی کرنے کے لئے )
گریوی بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل آدھا کپ
ثابت گرم مصالحہ 1چائے کا چمچ
لہسن ادرک پیسٹ 1کھانے کا چمچ
پیازکا پیسٹ آدھا کپ
ٹماٹر(پِسے ہوئے) آدھا کپ
نمک حسبِ ذائقہ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
لال مرچ 1کھانے کا چمچ
دہی 1کپ
پانی 1.5(ڈیڑھ کپ)
ہری مرچ،ہرا دھنیا گارنش
ترکیب: کوفتے کے سارے اجزاء چوپر میں ڈال کر اچھی طرح باریک کر لیں ۔ اب اس مکسچر سے کوفتے بنا کر فرائی کر لیں ۔ گریوی بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کر لیں ، اس میں ثابت مصالحہ ، ادرک لہسن پیسٹ ، پیاز کا پیسٹ ، پِسے ہوئے ٹماٹر ڈال کر تھوڑی دیر پکا لیں ۔ اب اس میں نمک، دھنیا پاؤڈر،ہلدی پاؤڈر، لال مرچ، دہی ڈال کر 5سے7منٹ پکا لیں ۔ اب اس میں تیار کئے ہوئے کوفتے اور پانی ڈال کر 10سے12منٹ تک پکا لیں ۔ ہری مرچ اور ہرے دھنیے کی گارنش کر کے روٹی کے ساتھ سرو کردیں