5 Make and Store Iftar Drinks Recipes
5 Make and Store Iftar Drinks Recipes
Research Content
These amazing Make and Store Iftar Drinks Recipes will make your iftar more convenient and refreshing. This Ramazan Special Recipes of Iftar Drinks will beat the heat for you. Give these amazing Iftar Drink Recipes a try and Don’t forget to share your feedback with us.
Imli Aloo Bukharay Ka Sharbat Recipe
Ingredients:
300g Prune
250g Tamarind
6 cups Sugar
4 cup Water
1 tsp Black salt
Directions:
Firstly, soak Prune and Tamarind in two separate bowls.
Then strain them and extract the seeds from them and grind the pulp.
In a pan add water and sugar and cook for 5 minutes.
Add grinded pulp in it, mix well and cook for 10 minutes on low flame.
Add black salt in it. Imli Aloo Bukhara sharbat is ready.
Let it cool and then store in bottles.
In a glass add two tablespoons of sharbat, water and ice cube.
Mix it well and your drink is ready.
Preparation Time: 5 minutes
Cooking Time: 20 minutes
Elaichi Ka Sharbat
Ingredients:
30g Green cardamom
1-liter Water
1kg Sugar
5g Citric acid
1/2 tsp Green food color
Cardamom essence as required
1g Sodium benzoate
Directions:
First grind cardamom seeds and boil them in water for 5 minutes.
Now, strain it with Muslin cloth.
Add sugar and citric acid and cook it well.
Add food color, cardamom essence, sodium benzoate and mix it.
Store lukewarm into bottle.
Instructions:
Use grind cardamom seeds and waste the skin.
Don’t cook the mixture for so long.
Cook the mixture while covered.
Keep the bottles in a cool place.
Preparation time: 5 minutes
Cooking time: 15 minutes
Shelf life: 2 to 3 months
Sandal Ka Sharbat Recipe
Ingredients:
30g Sandalwood
1 & 1/2 liter Water
2kg Sugar
8g Citric acid
1 tbsp Sandalwood essence
1 tbsp Rosewater
Directions:
Break sandalwood into small pieces and soak them in water for 6 hours.
After 6 hours cover it and cook for 10 minutes on low flame.
Strain the water through a fine strainer.
Add sugar and citric acid in strained water.
Cook it on low flame until sugar get dissolved.
When its ready add sandalwood essence and rose water in it and mix well.
Pour lukewarm into bottles.
Preparation Time: 5 minutes
Cooking Time: 20 minutes
Jamun Sharbat Recipe
Ingredients:
1. Jamun (Black Plums) 1Kg
2. Water 2 Cups
3. Sugar ½ Cup
4. Cumin Powder 1 Tsp
5. Red Chilli Powder 1/2 Tsp
6. Salt 1 Tsp
7. Black Salt 1 tsp
8. Black Pepper 1 Tsp
9. Lemon Juice 2 Tbsp
10. Mint Leaves for Garnish
11. Lemon Slices for Garnish
Method:
• In a pan, add jamuns and water and cook for 10-12 minutes on high flame.
• Let it cool and remove the seeds
• Blend the pulp well
• In a pan, add jamun pulp, salt, sugar, cumin powder, black salt, chilli powder and cook for another 10-15 minutes on high flame.
• Let it cool completely and pour it in a bottle and keep it in a refrigerator for 2-3 months.
• In a jug add ice cubes, jamun concentrate, lemon juice, black pepper and chilled waters.
• Pour it in a glass and garnish it with lemon slice and mint leaves.
Cooking Time: 30 Minutes
Serve: 6-8 persons
Badam Ka Sharbat
Ingredients for Sharbat E Badam
200 gm Almond
600 gm Sugar
3 cup Water
6 pieces Cardamom Seeds
Directions for Sharbat E Badam
1- Soak the almonds for 2 hours in hot water and peel the skin.
2- In a grinder, add almonds, cardamom seeds, water (1 cup) and grind it well then strain it by using Muslin cloth piece.
3- For making sugar syrup, add water (2 cups), sugar in a cooking pot and cook until it becomes thick.
4- Next, add the grinded mixture and cook it for 8-10 minutes until it becomes thick.
5- Now let it cool and save it in the bottle.
6- Add 4-6 tbsp of Sharbat-e-Badam in a jug.
Your Sharbat-e-Badam now ready to serve. Serve after chilled.
Timings for sharbat E badam : 30 minutes
Serve: 3-5 persons
Note: Use it within 2-3 months.
املی آلو بخارے کا شربت
اجزاء:
آلو بخارا 300گرام
املی 250گرام
پانی 4کپ
کالا نمک 1چائے کا چمچ
ترکیب:
ایک باؤل میں املی اور پانی ڈال کر ایک گھنٹے کے لئے بھگو کر رکھ دیں۔
اب اس املی کی گھٹلیاں نکال دیں اور املی کا گودا سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر ایک باؤل میں آلو بخارا اور پانی ڈال کر ایک سے دو گھنٹے کے لئے بھگو کر رکھ دیں۔
اب اس آلو بخارے کی بھی گھٹلیاں نکال دیں اور آلو بخارے کا گودا سائیڈپر رکھ دیں۔
پھر ایک بلینڈر میں املی کا گودا اور آلو بخارے کا گودا ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں اور چھان لیں ۔ v
پھر ایک پین میں پانی اور چینی ڈال کر چینی حل ہونے تک پکائیں۔ v
اب اس میں املی آلو بخارے کا مکسچر اور کالا نمک ڈال کر ہلکی آنچ پر دس منٹ کے لئے پکائیں۔
پھر اسے ٹھنڈا ہونے دیں ۔
تیاری کا وقت : 5 منٹ
پکانے کا وقت : 20 منٹ
الائچی کا شربت
اجزاء:
سبز الائچی 30گرام
پانی 1لیٹر
چینی 1کلو
سٹرک ایسڈ 5گرام
سبز فوڈ کلر آدھا چائے کا چمچ
الائچی ایسنز حسبِ ضرورت
سوڈیم بینزو ویٹ 1گرام
الائچی گرینڈ ترکیب:
ایک گرینڈر میں الائچی ڈال کر اچھی طرح گرینڈ کر لیں۔
اب ایک باؤل میں پانی اور گرینڈ کی ہوئی الائچی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر پانچ منٹ کے لئے ابلنے دیں۔
پھر ایک باؤل پر ململ کا کپڑا رکھ کر لیکوڈ چھان لیں۔
اب ایک میں تیار کیا ہوا لیکوڈ، چینی، سبز رنگ، سوڈیم بینزو ویٹ اور الائچی ایسنز ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور ٹھنڈا ہونے دیں۔
الائچی کا شربت تیار ہے۔
تیاری کا وقت: 5منٹ
پکانے کا وقت: 15منٹ
صندل کا شربت
اجزاء:
صندل کی لکڑی 30گرام
(پانی 1اور آدھا لیٹر (ڈیڑھ لیٹر
چینی 2کلو
سٹرک ایسڈ 8گرام
صندل ایسنز 1کھانے کا چمچ
عرق گلاب 1کھانے کا چمچ
ترکیب:
ایک باؤل میں صندل اور پانی ڈال کر چھ گھنٹے کے لئے بھگو کر رکھیں۔
اب ایک باؤل میں بھگویا ہوا صندل اور پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر درمیانی آنچ پر دس منٹ کے لئے پکنے دیں۔
پھر اس صندل کو کسی چھاننی سے چھان لیں۔
اب ایک باؤل میں صندل کا شربت اور چینی ڈال کر اچھی طرح چینی حل ہونے تک پکائیں۔
پھر اس میں سٹرک ایسڈ، صندل ایسنز اور گلاب کا عرق ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور ٹھنڈا ہونے دیں۔
تیاری کا وقت : 5 منٹ
پکانے کا وقت : 20 منٹ
جامن کا شربت
اجزاء
جامن 1کلو
پانی 2 کپ
چینی آدھا کپ
زیرہ پاؤڈر 1 چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
نمک 1چائے کا چمچ(حسبِ ذائقہ)
کالی مرچ 1چائے کا چمچ
کالا نمک 1 چائے کاچمچ
لیموں کا رس 2 کھانے کا چمچ
لیموں، پودینہ گارنش
ترکیب:
ایک پین میں جامن لیں اس میں پانی، دس سے بارہ منٹ تک تیز آنچ پر پکا لیں۔
اب اس کو ٹھنڈا کر لیں اور گُٹھلی نکال لیں۔
اب اس کو بلینڈر میں ڈال کر پیس لیں۔
اب اس میں لیموں کا رس، چینی، زیرہ پاؤڈر، کالا نمک، لال مرچ پاؤدڑ ڈال کر دس سے پندرہ منٹ پکا لیں تیز آنچ پر۔
اب اس کو الگ برتن میں نکال لیں ۔دو سے تین مہینے تک استعما ل کر سکتے ہیں۔
اب ایک جگ میں برف ، لیموں کے سلائس، پانی ڈال لیں اور اس میں حسبِ ضرورت جامن کا شربت ڈال کر ملا لیں۔
پکانے کا وقت : 30منٹ
افراد : 6-8
شربتِ باد ا م
شربتِ بادام اجزاء
بادام دو سو گرام
چینی چھ سو گرام
پانی تین کپ
اِ لائچی کے دانے چھ عدداِ لائچی
شربتِ بادام ترکیب
۔بادام کو گرم پانی میں دو گھنٹے کے لیے بھگو ئیں اور چھلکے اُتار لیں ۔
۔گرائینڈر میں بادام ، اِ لائچی کے دانے اورپانی(ایک کپ ) ڈال کر گرائینڈ کر یں اور چھان لیں ۔
۔ اب شیرا بنانے کے لیے دوکپ پانی میں چھ سو گرام چینی ڈال کر گاڑھا ہونے تک پکا لیں ۔
۔اب گرائینڈ کیاہوا بادام کا مکسچر شیرے میں ڈال کر آٹھ سے دس منٹ گاڑھا ہونے تک پکائیں اور ٹھنڈا کر کے بوتل میں ڈال لیں ۔
۔آپکا مزیدار شربتِ بادام تیار ہے ۔
۔چار سے چھ چمچ فی جگ استعمال کر یں ۔
۔ٹھنڈا کر کے پیش کریں ۔
پکانے کا وقت : تیس منٹ افراد: تین سے پانچ
نوٹ : شربتِ بادام کو دو سے تین ما ہ تک استعمال کیا جا سکتا ہے