Savor the delightful flavors of Aloo Dum Biryani, a vegetarian paradise! This Biryani Recipe features fluffy basmati rice layered with perfectly spiced potatoes, creating a dish as delicious as it is satisfying. Impress your guests with this restaurant-worthy dum biryani, SuperChef's easy-to-follow instructions ensure biryani success, even for beginners. Enjoy a taste of Pakistan in your own kitchen with this Biryani!
Ingredients
Ingredients for Fried Potatoes
Ingredients for Dum Aloo Masala
DIRECTIONS
If you are looking for some delicious recipes which
are
easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes
with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and
tested recipes which every foodie will love to try.
1 .
In a bowl add potatoes, yellow food color, salt and mix it well.
2 .
In a pan heat oil and add seasoned potatoes. Fry for 10-12 mins. Set aside.
3 .
In a pot heat water and add cumin seeds, salt, star anise and bring it to a boil.
4 .
Now add soaked rice and boil until 80% done. Strain and set aside.
5 .
In a pot heat oil and add cumin seeds, black cardamom, black peppercorns, green cardamom and sauté for a minute.Now add onion and cook until it turns dark brown.
6 .
Add fried potatoes and cook for 3-4 mins. Now add red chili powder, cumin powder, coriander powder, salt and mix it well.
7 .
Add yogurt, tamarind, aloo Bukhara and cook for 2-3 mins.Add water and cover and cook until fully done.
8 .
Now add boiled rice, garnish with green coriander, lemon, green chilies, kewra essence and add yellow food color and fried onion on top.
9 .
Cover and steam over low flame for 10-12 mins.
10 .
Your Aloo Dum Biryani is ready. Serve and enjoy.
اجزاء
DIRECTIONS
اگر آپ مزیدار اور
آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔
سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا
سکتی
ہیں۔
آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔
1 .
آلوتلنے کے لئے ایک باؤل میں آلو، پیلا فوڈ کلراورنمک ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
2 .
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں مصالحہ آلو ڈال کردس سے بارہ منٹ تک بھونیں۔
3 .
چاول بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی گرم کرکے اس میں زیرہ، نمک اوربادیان کا پھول ڈال کر ابال لیں۔
4 .
اب اس میں بھیگے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصدپکنے تک ابال کر چھان لیں۔
5 .
آلو دم مصالحہ بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کاتیل گرم کرکے اس میں اس میں زیرہ، کالی الائچی، کالی مرچ اورہری الائچی ڈال کر ایک منٹ کے لیے بھونیں پھر اس میں پیاز ڈال کر گہرا بھورا ہونے تک پکائیں۔
6 .
اب اس میں تلے ہوئے آلو ڈال کر تین سے چارمنٹ تک پکائیں پھر اس میں لال مرچ پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈراور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
7 .
پھر اس میں دہی، املی اورآلو بخارا ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکائیں اورپھر اس میں پانی ڈال کر ڈھک دیں اور پوری طرح پکنے تک پکائیں۔
8 .
اب اس میں ابلے ہوئے چاول ڈال کرہرا دھنیا، لیموں، ہری مرچ،کیوڑا ایسنس،پیلا فوڈ کلر اور تلی ہوئی پیاز ڈالیں۔
9 .
پھر اسے ڈھک کر ہلکی آنچ پردس سے بارہ منٹ تک بھاپ لیں۔