Apple Chutney Recipe
Apple Chutney Recipe
Research Content
Indeed a Khati Meethi Apple Chutney Recipe is a unique addition to your menu today. Try this Apple Chutney Recipe and share your experience with us.
Apple Chutney:
Ingredients:
1/2 kg Apple
1 & 1/2 cup Water
1/2 cup Sugar
1/4 cup Raisins
1 tbsp ginger
Salt to taste
1 tsp Garam masala
1/ 4 tsp nigella seeds
1-2 tsp Red chili powder
1/2 tsp Crushed Cumin
1/ 2 cup Vinegar
Apple & Dates Chutney:
Ingredients:
1/2 tsp Cumin
1 & 1/2 cup Water
1/2 cup Dates (seedless)
1/2 kg apple
1 tbsp ginger
1/2 cup shakar
Salt to taste
1 tsp Red chili powder
1/2 cup tamarind pulp
Apple Chutney Direction:
-In a pan add water and apple, cover with the lid and cook until water dries.
-Add sugar and cook until sugar dissolves.
-Add chopped raisins, ginger, garam masala, crushed cumin, red chili powder and salt then mix all together well.
-Add nigella seeds and vinegar and cook for 3-4 minutes.
-Store in an air tight jar.
-Can be stored up to 1 month.
Dates Chutney Direction:
-In a pan add cumin sauté for few seconds.
-Add dates and water, give it a stir. Add ginger and shredded apple and bring it to boil.
-Add shakar, tamarind pulp, red chili powder and salt then mix all well. Cover with the lid and cook for 8-10 minutes on medium flame.
-Then blend well and cook for two more minutes.
-Store in an air tight jar.
-Can be stored up to a month.
سیب کی چٹنی اجزاء:
سیب آدھا کلو
پانی 1.5ڈیڑھ کپ
چینی آدھا کپ
کشمش 1چوتھائی کپ
ادرک 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
گرم مصالحہ 1چائے کا چمچ
کلونجی 1چوتھائی چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1-2چائے کے چمچ
ذیرہ(باریک کیا ہوا) آدھا چائے کا چمچ
سرکہ آدھا کپ
کھجوروں کی چٹنی اجزاء:
ذیرہ آدھا چائے کا چمچ
پانی 1.5ڈیڑھ کپ
کھجوریں آدھا کپ
سیب آدھا کلو
ادرک 1کھانے کا چمچ
شکر آدھا کپ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
املی آدھا کپ
سیب چٹنی ترکیب:
ایک پین میں سیب، پانی ڈال کرڈھکن سے ڈھانپ کر پانی خشک ہونے تک پکائیں۔
اب چینی ڈال کراچھی طرح مکس کر لیں۔
پھر چوپڈ کشمش، ادرک ، گرم مصالحہ، باریک کیا ہوا ذیرہ ، لال مرچ پاؤڈر اور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔
اب کلونجی اور سرکہ ڈال کر 3-4منٹ پکائیں۔
چٹنی کو ہوا بند جار میں بند رکھیں۔
آپ چٹنی کو ایک مہینے کے لئے سٹور بھی کر سکتے ہیں۔
کھجور چٹنی ترکیب:
ایک پین میں ذیرہ ڈال کر بھون لیں۔
اب کھجوریں اور پانی ڈال کر مکس کریں۔
پھر ادرک اور باریک کیا ہوا سیب ڈال کر ابال لیں۔
اب شکر ، املی ، لال مرچ پاؤڈرڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور ڈھکن سے ڈھانپ کر درمیانی آنچ پر 08-10منٹ پکائیں۔
پھر اچھی طرح بلینڈ کر کے 2منٹ مزید پکا لیں۔
چٹنی کو ہوا بند جار میں بند رکھیں۔
آپ چٹنی کو ایک مہینے کے لئے سٹور بھی کر سکتے ہیں۔