French Heart Cookies And Bakarkhani Recipe
French Heart Cookies And Bakarkhani Recipe
Research Content
French Heart Cookies & Bakarkhani: French heart cookies and bakarkhani are perfect to enjoy this lovely weather with a warm cup of tea or coffee. Impress your guests by serving these crispy treats with tea. Do try these French heart cookies and bakarkhani recipe and let us know your feedback.
Ingredients:
800g Flour
400g Unipuff
1 & 1/2 tsp Salt
1 tbsp Sugar
2 tbsp Oil
Water as required
Flour (for dusting) as required
Granulated sugar for sprinkle
Egg wash as required
Directions:
In a bowl add flour, salt, sugar, oil and water as required knead it, dough should the normal consistency.
Now cover it with the cloth and keep it side for half hour.
Now measure the unipuff (required 400g) your unipuff should the on room temperature, then with the help of cutting board place cling on it and put unipuff on it.
Tap unipuff with your hands until soft and flat.
Now cover it with cling and roll down and make it perfectly flat and keep it aside.
Then spread the flour on the surface, now bring the dough and flatten it and make a rectangle shape.
Now place the flat unipuff on dough and cover the sides and making it b bookshape, then with the help of rolling pin flat it and roll down.
Slowly and patiently spread it like rectangular shape, then cover it with the cloth and keep it aside in fridge half an hour.
Do this process at least for three times, every time you have to roll down the dough, then make book shape and keep it aside for half an hour. Your dough is ready.
Directions for Bakhar Khani:
Roll down puff pastry into rectangular shape and cut long strips.
Take each strip, roll down and make a swirl like shape.
Brush it with egg wash, sprinkle sugar on top and bake at 180 degrees for 25 to 30 minutes.
Directions for French hearts:
Roll down puff pastry dough and sprinkle sugar on top.
Roll it from both sides, then flip the bottom side and cut.
Brush it with egg wash, sprinkle sugar on top and bake at 180 degrees for 25 to 30 minutes.
Preparation time: 30 minutes
Cooking time: 1 hour
Serving: 5-6 persons
اجزاء:
میدہ 800گرام
یونی پف 400گرام
نمک 1اورآدھا چائے کا چمچ
چینی 1چائے کا چمچ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
پانی حسبِ ضرورت
میدہ حسبِ ضرورت
پسی ہوئی چینی چھڑکنے کے لئے
انڈہ حسبِ ضرورت
ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ، نمک، چینی، کھانے کا تیل اور پانی ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اور کپڑے سے ڈھانپ کر ایک گھنٹے کے لئے رکھ دیں۔
اب چار سو گرام یونی پف لیں اور کٹنگ بورڈ کی مدد سے اس پر کلنگ رکھیں اور پھر اس پر یونی پف رکھ دیں۔
پھر ہاتھوں سے نرم کر لیں اور بیل لیں۔
اب اسے کلنگ سے ڈھانپ کر رول کر لیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر میدہ چھڑک کر ڈوکو بیل لیں اورچکور شکل میں بنا لیں۔
اب یونی پف کو ڈو پر رکھ کرکتاب کی شکل میں فولڈ کر لیں اور بیلنے کی مدد سے بیل لیں۔
پھر اسے آرام سے چکور شکل دیں اور کپڑے سے ڈھانپ کر فریج میں آدھے گھنٹے کے لئے رکھ دیں۔
اب اسی طریقے کو تقریباََ تین مرتبہ دہرائیں اور ہر دفعہ ڈو کو بیل کر کتاب کی شکل میں فولڈ کر کے ایک گھنٹے کے لئے سائیڈ پر رکھنا ہے۔
باقر خانی ترکیب:
پف پیسٹری کو چکور شکل میں بیل کراس کی لمبی لمبی پٹیاں کاٹ لیں۔
اب ہر پٹی کو بیل کر اسے گھوما کر گول شکل دے دیں۔
پھراس پربرش سے انڈہ لگاکر چینی چھڑکیں اور ایک سو اسی کے درجہ حرارت پر پچیس سے تیس منٹ بیک کرلیں۔
فرنچ ہارٹ ترکیب:
پف پیسٹری کو بیل کر اس پر چینی چھڑکیں۔
اب دونوں سائیڈوں سے بیل لیں اور الٹا کر کاٹ لیں۔
پھراس پربرش سے انڈہ لگاکر چینی چھڑکیں اور ایک سو اسی کے درجہ حرارت پر پچیس سے تیس منٹ بیک کرلیں۔
تیاری کا وقت: 30منٹ
پکانے کا وقت: 1گھنٹہ
افراد: 5-6