Recipes

More

Homemade Masala Powder Recipe

Homemade Masala Powder Recipe

Research Content

Received many Requests for Homemade Masala Powder Recipe. So here we are coming with three different and commenly used Masala. Korma Masala, Tikka Masala, Chaat Masala and Pakora Mix. Make these Homemade Masala Powder Recipes at home and share your thoughts with us.

Homemade masala recipes
Tikka masala ingredients:
3 tbsp Cumin seeds
3 tbsp Coriander seeds
2 tsp Black pepper corns
15-20 Red Chilies
2-3 Bay leaf
4-5 black cardamom
5-6 Green cardamom
2 Cinnamon sticks
5-6 Cloves
2 tbsp Chaat masala
1 tbsp Red chili powder
1/2 tbsp Ginger powder
1/2 tbsp Garlic powder
1/2 tbsp Turmeric
1/2 tsp Nutmeg
1/2 tsp Mace
Korma masala mix ingredients:
7 Green Cardamom
3 Black cardamom
3 Cinnamon sticks
7 Cloves
12 Black pepper
Salt to taste
1 tbsp Red chili powder (Daighi)
1 tbsp Red chili powder
1 tsp Nutmeg
1 tbsp Mace
2 tbsp Coriander seeds
2 tbsp Fennel seeds
1 tbsp Cumin seeds
1 tsp Turmeric
2 Bay leaf
4 Black cardamom
6 Green cardamom
8 Black pepper
5 Cloves
Ingredients for Chaat Masala:
2 Tbsp Cumin powder
15 pieces Whole red chili
1 Tbsp Fennel seeds
4 Tbsp Coriander seeds
1 Tbsp Citric acid powder
1 Tbsp Black pepper powder
1 Tsp Carom seeds
1 Tbsp Black salt
1 Tsp Ginger powder
1 Tbsp Mango powder
Pakora mix ingredients:
1 ½ cup Gram flour
1/4 cup All-purpose flour
2 tbsp Corn flour
1/4 cup Rice flour
1/2 tsp Food color (yellow)
1/2 tsp Carom seeds (crushed)
1 tbsp Cumin seeds (crushed)
1 tbsp Coriander seeds (crushed)
1 tbsp Red chili flakes
1 tbsp Red chili powder
1 tsp Baking powder
1 tsp Turmeric
1 tsp Garam masala powder
Salt to taste
Tikka masala direction:
In a pan add cumin, coriander, black pepper, red chilies, bay leaf and sauté for a minute.
Add this in a chopper, add black cardamom, green cardamom, cinnamon sticks, cloves, mace, nutmeg and grind it well.
Add chaat masala, red chili powder, ginger powder, garlic powder, turmeric and grind it well again.
Tikka masala is ready. Store it in an airtight jar for up to 2 to 3 months.
Korma masala directions:
To make korma masala mix grind green cardamom, black pepper, black cardamom, cinnamon, cloves, salt, red chili powder (daighi), red chili powder, nutmeg, mace, coriander seeds, fennel seeds, cumin seeds and turmeric.
Then add black cardamom, bay leaf, green cardamom, black pepper and cloves in grinned masala and mix well. Directions of Pakora mix:
In a bowl take gram flour, all-purpose flour, corn flour, rice flour, cumin, coriander, food color, turmeric, red chili powder, chili flakes, carom, baking powder and mix well.
Pakora mix is ready, you can store it in an airtight jar for one month.
Directions for Chaat Masala:
First of all, fry cumin seeds lightly (on medium flame) in a saucepan.
Then add whole red chili, fennel seeds, coriander seeds, fry again.
Put all these fried ingredients into a grinder mixer & grind them well.
Pour the ground mixture into a bowl.
Then add citric acid powder, black pepper powder, carom seeds powder, black salt, ginger powder, mango powder, & mix it well.
Chaat Masala is ready to use.
You can store this Masala in air tight jar for 4-6 weeks.

ہوم میڈ تکہ مصالحہ
تکہ مصالحہ اجزاء:
ذیرہ 3کھانے کے چمچ
دھنیا 3کھانے کے چمچ
ثابت کالی مرچ 2چائے کے چمچ
لال مرچیں 15-20عدد
کڑی پتا 2-3عدد
کالی الائچی 4-5عدد
سبز الائچی 5-6عدد
دار چینی 2عدد
جویں 5-6عدد
چاٹ مصالحہ 2کھانے کے چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ادرک پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
لہسن پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
ہلدی آدھا کھانے کا چمچ
جائفل آدھا چائے کا چمچ
جاوتری آدھا چائے کا چمچ
قورمہ مصالحہ
قورمہ مصالحہ مکسچر اجزاء:
سبز الائچی 7عدد
کالی الائچی 3 عدد
دارچینی 3عدد
جویں 7عدد
کالی مرچ 12عدد
نمک حسبِ ذائقہ
دیگی لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
جائفل 1چائے کا چمچ
جاوتری 1کھانے کا چمچ
دھنیا 2کھانے کے چمچ
ذیرہ 2کھانے کے چمچ
ہلدی 1چائے کا چمچ
کڑی پتا 2عدد
کالی الائچی 4عدد
سبز الائچی 6عدد
کالی مرچ 8عدد
جویں 5عدد
چاٹ مصالحہ
چاٹ مصالحہ کے اجزاء
زیرہ پاؤڈر 2 کھانے کے چمچ
ثابت لال مرچ 15عدد
سونف 1 کھانے کا چمچ
ثا بت دھنیا 4 کھانے کے چمچ
ٹاٹری 1 کھانے کا چمچ
کالی مرچ پاؤڈر 1 کھانے کاچمچ
اجوائن 1 چائے کا چمچ
کالا نمک 1 کھانے کا چمچ
ادرک پاؤڈر 1 چائے کا چمچ
آم چور 1 کھانے کا چمچ
پکوڑا مکس
پکوڑا مکس اجزاء:
بیسن 150گرام
میدہ 50گرام
کارن فلار 50گرام
چاولوں کا آٹا 50گرام
پیلا رنگ آدھا چائے کا چمچ
اجوائن آدھا چائے کا چمچ
کٹا ہوا ذیرہ 1کھانے کا چمچ
دھنیا 1کھانے کا چمچ
کٹی لال مرچ 1کھانے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
بیکنگ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ہلدی 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
تکہ مصالحہ ترکیب:
ایک پین میں ذیرہ، دھنیا، کالی مرچ، لال مرچ اور کڑی پتا ڈال کر ایک منٹ کے لئے بھون لیں۔
اب ایک چوپر میں کالی الائچی، سبز الائچی، دار چینی، جویں، جاوتری اور جائفل ڈال کر اچھی طرح گرینڈ کر لیں۔
پھر اس چوپر میں چاٹ مصالحہ، لال مرچ پاؤڈر، ادرک پاؤڈر، لہسن پاؤڈر اور ہلدی ڈال کر پھر اچھی طرحگرینڈ کرلیں۔
تکہ مصالحہ تیار ہے۔
قورمہ مصالحہ بنانے کی ترکیب:
ایک گرینڈر میں سبز الائچی، کالی الائچی، کالی مرچ، دارچینی، جویں، نمک،دیگی لال مرچ پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈڑ، جائفل، جاوتری،دھنیا، سونف، ذیرہ اور ہلدی ڈال کر اچھی طرح گرینڈ کر لیں۔
اب ایک باؤل میں گراؤنڈ مصالحہ، نمک، دیگی لال مرچ پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، تیز پت، لونگ، کالی مرچ، کالی الائچی اور سبز الائچی ڈال کر مکس کریں۔ چاٹ مصالحہ بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں زیرہ ڈال کر ہلکا سا بھون لیں۔
اب اس میں ثابت لال مرچ، دھنیا، سونف ڈال کر فرائی کر لیں۔
اب ان کو گرائینڈر میں ڈال کر گرائینڈ کر لیں۔
اب اس گرائینڈ کیے ہوئے مصالحہ کو ایک برتن میں ڈال دیں اب اس میں ٹاٹری، کالی مرچ ؤڈر، اجوائن، ادرک پاؤڈر، آم چور ڈال کر اچھی طرح ملا لیں۔
اس مصالحہ لو ڈبہ میں ڈال لیں اور چار سے چھ ہفتہ تک استعمال کر سکتے ہیں۔
پکوڑا مکس ترکیب:
ایک باؤل میں بیسن، میدہ، کارن فلار، رائس فلار، ذیرہ، دھنیا، پیلا رنگ، ہلدی، لال مرچ پاؤڈر، کٹی لال مرچ، اجوائن اور بیکنگ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

Recipe Tips

Avarage Rating: (5)
Total Reviews:1
03 Feb 2022 08:04 PM
I am very glad to find your website. Thank you Read More