Hyderabadi Chicken Korma
Hyderabadi Chicken Korma
Research Content
Hyderabadi Chicken Korma Recipe Hyderabadi chicken korma recipe is a Special Pakistani recipe that defines eh rich cultural history of the country. Many Pakistani recipes are deep rooted which date back to the royal kitchens of the Mughal empire. There are many other traditional cooking recipes on the sooperchef menu like Lahori Murgh Chanay, dahi bhallay, chicken chapli kabab, chicken pakora, chicken gold cutlets, chicken biryani, chicken Nawabi handi, chicken Kachori, shimla mirch qeema, Achar Gosht and Punjabi Yakhni pulao. The first korma recipe originated from the Indian Subcontinent back in the 16th century. It is a characteristic Mughal cuisine was originally prepared in the royal kitchens of the Mughal Empire for the Nawab of Hyderabad. The word korma is derived from an Urdu word with the meaning “braise”. Classically, the chicken korma recipe is known as a dish in which meat and veggies are braised with stock, water, and yogurt or cream is added to produce a thick glaze or sauce. The flavor and aroma of a Qorma recipe depends on the ingredients i.e. mixture of spices like ground coriander and cumin which is mixed with yogurt that is kept below curdling temperature and is carefully infused with the meat juices. The korma can be mildly spiced or fiery and can be made with chicken, meat, veal and beef. You can watch our two minute korma recipe video and learn to prepare the complete recipe and download the entire preparation method in Urdu on sooperchef.pk.
Ingredients
600 gm Chicken
4 tbsp Cooking Oil
Salt as per taste
1 tbsp Turmeric
1 & 1/2 tbsp Red Chili Powder
2 tbsp Lemon Juice
2 tbsp Ginger Garlic Paste
1 Onion
1 tsp Whole Cumin
2 Green Chilies
3 Green Cardamoms
3 Black Cardamoms
3 Tomatoes
1 tbsp Yogurt
1/2 tsp Black Pepper Powder
1 tsp Cumin Powder
1 tsp Coriander Crushed
1/2 cup Chicken Stock
10 gm Plum
Green Chili, Green Coriander, Ginger (for garnishing)
Instructions for Hyderabadi Chicken Korma
1- In a bowl, add chicken, cooking oil, salt, turmeric, red chili powder, lemon juice, ginger garlic paste and mix it well then keep in the refrigerator for 30 minutes.
2- In a cooking pan, add cooking oil, marinated chicken and deep fry for 3-4 minutes on medium flame.
3- In another cooking pan, add cooking oil, onion, whole cumin, green chili, green cardamom, black cardamom, ginger garlic paste, tomato, yogurt, salt, turmeric, red chili powder, black pepper powder, cumin powder, coriander crushed and cook for 2-3 minutes.
4- Next, add chicken stock and steam it for 4-5 minutes.
5- Afterward, add plum, fried chicken, garnishing and cook for 3-4 minutes.
6- Next, add chicken stock and steam it for 2-3 minutes.
Your tasty Hyderabadi Chicken Korma now ready to serve.
Time: 40 minutes.
Serve: 3-4
اجزاء چکن 600گرام نمک حسبِ ذائقہ ہلدی ایک کھانے کا چمچ لال مرچ پسی ہوئی ڈیڑھ کھانے کا چمچ لیموں کا رس دو کھانے کے چمچ ادرک لہسن پیسٹ دو کھانے کے چمچ کھانے کا تیل چار کھانے کے چمچ پیاز ایک عدد ثا بت زیرہ ایک چائے کا چمچ ہری مر چ دو عدد چھوٹی اِلائچی تین عدد بڑی اِلائچی تین عدد ٹماٹر تین عدد دہی ایک کھانے کا چمچ کالی مرچ پسی ہوئی آدھا چائے کا چمچ زیرہ کُٹا ہوا ایک چائے کا چمچ کُٹا ہوا دھنیا ایک چائے کا چمچ چکن یخنی آدھا کپ آلو بخارہ دس گرام ہری مرچ ،ہرا دھنیا ،ادرک گارنش ترکیب ۔ ایک برتن میں چکن ،آئل ،نمک،ہلدی،لال مرچ پسی ہوئی ،لیموں کا رس اورادرک لہسن پیسٹ کا پیسٹ ڈال کر اچھی طرح ملا لیں اوآدھا گھنٹے تک فریج میں رکھیں۔ ۔ اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے مصالحہ لگا چکن کو تین سے چار منٹ تک درمیانی آنچ پر ڈیپ فرائی کریں ۔ ْ۔ اب ایک پین میں کھانے کا تیل،پیاز ،ثا بت زیرہ ،ہری مر چ،چھوٹی اِلائچی ،بڑی اِلائچی، ادرک لہسن کا پیسٹ،ٹماٹر ،دہی ،نمک،ہلدی ،لال مرچ پسی ہوئی ،کالی مرچ پسی ہوئی،زیرہ پاؤڈراورکُٹا ہوا دھنیا ڈال کر دو سے تین منٹ تک بُھونائی کر لیں ۔ ۔ اب چکن یخنی ڈال کر چار سے پانچ منٹ تک دم دیں۔ ۔ اب اس میں آلو بخارہ ، فرائی کیا ہوا چکن اور گارنش ڈال کر تین سے چار منٹ تک بُھونائی کر لیں ۔ ۔ اب چکن یخنی ڈال کردو سے تین منٹ تک دم دیں ۔ آپکا مزے دار حیدرآبادی مرغ قورمہ تیار ہے۔ پکانے کا وقت: تیس سے چالیس منٹ افراد: تین