Madfoon Chicken Recipe
Madfoon Chicken Recipe
Research Content
Madfoon Chicken is a very famous middle eastern dish which we explored and tasted during our visit to UAE. This Madfoon Chicken Recipe is perfect having fully tendered and flavourful chicken.
Ingredients:
1 Whole chicken
1/2 bunch Coriander
2 bunch Mint
4 Garlic cloves
1 cup Olive oil
1 cup Yogurt
1 tbsp Garam masala powder
1 tbsp Lemon juice
1 tbsp Almond
1 tbsp Cashew
1 tbsp Black pepper powder
Rice Ingredients:
500g Rice
1 Onion sliced
2 Tomatoes sliced
10g Whole spices
2 tbsp Ginger garlic paste
Salt to taste
1 tsp Turmeric
1 tbsp Cumin seeds
4 Green Chilies
15g Almond
15g Cashew
1 cup Oil
Direction:
Blend salt, coriander, mint, cashew, almonds, green chilies, garlic cloves, water well and make a paste.
Mix the paste with yogurt, olive oil, lemon juice, black pepper powder and garam masala.
Marinate chicken in the it and leave it for at least 2 hours in fridge.
Wrap chicken in aluminum foil and bake it at 220 degree for 25 to 30 minutes.
You can also steam it for 30 to 35 minutes.
In a separate pan heat oil, add onion, cumin seeds, ginger garlic paste and cook it till light brown.
Now add whole spices, tomatoes, almonds, cashew, green chilies, salt turmeric, black pepper powder and cook it.
Add water equals to rice in it. When it starts boiling add rice in it.
When water dries out let it simmer for 8 to 10 minutes.
اجزاء:
چکن 1عدد
دھنیے کی گڈی آدھی
پودینے کی گڈی 2عدد
لہسن کی جویں 4عدد
زیتون کا تیل 1کپ
دہی 1کپ
گرم مصالحہ پاؤدڑ 1کھانے کا چمچ
لیموں کا رس 1کھانے کا چمچ
بادام 1کھانے کا چمچ
کاجو 1کھانے کا چمچ
کالی مر چ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
چاولوں کے اجزا:
چاول 500گرام
پیاز 1عدد
ٹماٹر 2عدد
ثابت مصالحے 10گرام
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ہلدی 1چائے کا چمچ
ذیرہ 1کھانے کا چمچ
ہری مرچیں 4عدد
بادام 15گرام
کاجو 15گرام
کھانے کا تیل 1کپ
میرینیشن پیسٹ ترکیب:
ایک بلینڈر میں نمک، دھنیا، پودینہ، ہری مرچ، بادام، لہسن، کاجو اور پانی ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔
اب چکن کو کانٹے سے نشان لگا کر ایک باؤل میں رکھ کر اس میں میرینیشن پیسٹ ، دہی، زیتون کا تیل، لیموں کا رس، کالی مرچ اورگرم مصالحہ ڈال کر اچھی
طرح میرینیٹ کر کے تین سے چار گھنٹے فریج میں رکھ دیں۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل، پیاز، ذیرہ اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر مکس کریں۔
اب اس میں تیز پت، ثابت گرم مصالحہ، ٹماٹر، بادام، کاجو، ہری مرچ، نمک، گرم مصالحہ اور ہلدی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں ۔
پھر اس میں پانی اور چاول ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر آٹھ سے دس منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔
اب میرینیٹڈ چکن کو تین سے چار فوائل پیپر میں کور کرکے 220'cپر پچیس سے تیس منٹ کے لئے بیک کر لیں۔