Recipes

More

Mutton Tikka Handi Recipe | Bakra Eid Special Recipes

Mutton Tikka Handi Recipe | Bakra Eid Special Recipes

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    75
  • SERVING
    4

Presenting your Mutton Tikka Handi, an ultimate treat to spice up your Eid. Make this flavorful meal with Shan Tikka Masala and enjoy your eid. Do not forget to share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Mutton Tikka Preparation:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add yogurt, lemon juice, Shan Tikka Masala, oil, mutton and mix well. Marinate for 10-15 minutes.

2 .
In pot heat oil and add the marinated mutton and cook until mutton changes color. Add water and cover and cook for 45 minutes or until meat gets tender.

3 .
Give it coal smoke for a minute. Set aside. Reserve the prepared gravy for later use.

4 .
In a pot heat oil and add onion, cook until translucent. Add ginger garlic paste and cook for a minute.

5 .
Add tomatoes and cook for 2-3 minutes. Now add red chili powder, turmeric powder, red chili flakes, coriander powder, cumin powder, salt, black pepper and cook for 2-3 minutes. Add the prepared gravy and mix well.

6 .
Add yogurt and cook for 5-10 minutes. Cover and cook for 3-4 minutes. Now add prepared mutton tikka and mix well. Add cream and cook for 2-3 minutes.

7 .
Your Tikka Mutton Handi is ready. Garnish with ginger, coriander, green chilies and serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
مٹن میرینیشن بنانے کے لئے ایک باؤل میں دہی، لیموں کا رس، شان تکہ مصالحہ،کھانے کا تیل اورمٹن ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور دس سے پندرہ منٹ تک میرینیٹ کرلیں۔

2 .
اب ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں میرینیٹ کیا ہوا مٹن ڈال کر مٹن کا رنگ تبدیل ہونے تک پکائیں۔پھر اس میں پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر پنتالیس منٹ تک پکائیں۔

3 .
ایک منٹ کے لیے کوئلے کا دھواں دیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔تیار گریوی کو بعد میں استعمال کے لیے محفوظ کر لیں۔

4 .
تکہ مٹن ہانڈ ی بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کچھ دیر پکائیں۔اب اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔

5 .
پھر اس میں ٹماٹر ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکائیں۔ اب اس میں لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر،کٹی لال مرچیں، دھنیا پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر، نمک اور کالی مرچ ڈال کردو سے تین منٹ تک پکائیں۔ پھر اس میں گریوی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

6 .
اب اس میں دہی ڈال کر پانچ سے دس منٹ تک پکائیں۔پھرڈھکن سے ڈھک کر تین سے چار منٹ تک پکائیں۔اب تیار مٹن تکہ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں پھر اس میں کریم ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔

7 .
مٹن تکہ ہانڈی تیار ہے۔ادرک، دھنیا اور سبز مرچوں سے گارنش کریں۔

Recipe Tips