Special Lucknowi Biryani Recipe
Special Lucknowi Biryani Recipe
Research Content
Here comes Special Lucknowi Biryani Recipe for Iftari. This different yet yummy and tasty Chicken Biryani Recipe best to try out this Ramadan. Make this tempting Special Lucknowi Biryani Recipe and give us your feedback.
Ingredients:
500g Chicken
2 cup Rice (boiled)
2-3 tbsp Oil
1 cup Onion (sliced)
1/2 tsp Saffron
2 tbsp Ginger garlic paste
1 tbsp Lemon juice
1 tsp Green cardamom (crushed)
1 tsp Mace (crushed)
Salt to taste
1 tbsp Red chili powder
1 tbsp Garam masala
1 cup Yogurt
1/2 cup Fresh cream
2 tbsp Desi ghee
10g Ginger (julienne)
3 Green chilies
Directions:
In a pan heat oil. Add onion and cook until golden brown.
Then add ginger garlic paste, chicken, yogurt and mix well.
Add garam masala, red chili powder, mace powder, cardamom powder, lemon juice and salt in chicken. Cook for 2 to 3 minutes.
Add half cup water and let it simmer on low flame for 8 to 10 minutes.
When chicken gets tender your Biryani masala is ready.
Now layer boiled rice on prepared masala.
Add green chilies, saffron, desi ghee, cream, ginger and green chilies in rice.
Add half cup water in rice and let it simmer on low flame for 8 to 10 minutes.
Your biryani is ready to serve.
اجزاء:
چکن 500گرام
چاول ابلے ہوئے 2کپ
کھانے کا تیل 2-3کھانے کے چمچ
پیاز 1کپ
زعفران آدھا چائے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 2کھانے کے چمچ
لیموں کا رس 1کھانے کا چمچ
کٹی ہوئی سبز الائچی 1چائے کا چمچ
کٹی ہوئی جاوتری 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ 1کھانے کا چمچ
دہی 1کپ
فریش کریم آدھا کپ
دیسی گھی 2کھانے کے چمچ
ادرک 10گرام
ہری مرچیں 3عدد
ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز ڈال کر گولڈن براؤن ہونے تک پکائیں۔
اب اس میں ادرکی لہسن پیسٹ، چکن اور دہی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر اس میں گرم مصالحہ، لال مرچ پاؤڈر، جاوتری پاؤڈر، لائچی پاؤڈر، لیموں کا رس، نمک اور چکن ڈال کر دو سے تین منٹ کے لئے پکائیں۔
اب اس میں پانی ڈال کر آٹھ سے دس منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔
جب چکن گل جائے تو بریانی مصالحہ تیار ہے۔
پھر تیار کئے ہوئے مصالحے پر چاولوں کی ایک لئیر بنائیں اور اس میں ہری مرچیں، زعفران، دیسی گھی، کریم اور ادرک ڈالیں۔
اب اس میں آدھا کپ پانی ڈالیں اور ہلکی آنچ پر آٹھ سے دس منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔
مزیدار سپیشل لکھنوی بریانی تیار ہے۔