Homemade Tomato Ketchup Recipe
Homemade Tomato Ketchup Recipe
Research Content
There is nothing like Homemade Tomato Ketchup Recipe. This recipe is Ramadan Special Recipe to make and store. Give this savory Homemade Tomato Ketchup Recipe a try and share your thoughts with us.
Ingredients:
1 & 1/2 kg Tomatoes
5-6 Cloves
12-15 Black pepper corns
2-3 Cinnamon sticks
1 small Onion
3 cup Water
Salt to taste
1 tbsp Red chili powder
1 & 1/2 cup Vinegar
1 & 1/2 cup Sugar
Directions:
Take a cloth add cloves, black pepper, cinnamon sticks and tie a knot.
In a pan add tomatoes, onion and knotted cloth.
Add water, cover the lid and cook for 20 to 30 minutes on medium flame.
Let it cool.
Add the tomatoes mixture in a blender, squeeze out the juice from knotted cloth and blend it well
Strain the tomatoes mixture.
In a pan add strained tomatoes mixture.
Add salt, red chili powder and mix it well.
When mixture start bubbling add sugar and let it dissolve.
Add vinegar and cook until thickens.
Let it cool and your tomato ketchup is ready.
Store in an airtight jar for up to 2 months.
اجزاء:
ٹماٹر 1اور آدھا کلو
جویں 5-6عدد
ثا بت کالی مرچ 12-15عدد
دار چینی 2-3عدد
پیاز 1عدد
پانی 3کپ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
سرکہ 1اور آدھا کپ
چینی 1اور آدھا کپ
ترکیب:
ایک باؤل پر ململ کا کپڑا رکھ کر اس میں لونگ، دار چینیاور ثابت کالی مر چ ڈال کر کپڑا بند کر دیں۔
اب ایک پین میں ٹماٹر، پیاز، کھڑا مصالحہ اور پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر بیس سے پچیس منٹ کے لئے درمیانی آنچ پر پکنے دیں۔
پھر ایک بلینڈر میں ٹماٹروں کا مکسچراور ململ کے کپڑے سے جوس نچور کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔
اب ٹماٹروں کا مکسچر چھان لیں۔
پھر ایک پین میں ٹماٹروں کا مکسچر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، چینی اور سرکہ ڈال کر کیچپ گاڑھی ہونے تک پکائیں۔