Recipes

More

Mutton Paya Recipe

Mutton Paya Recipe

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    120
  • SERVING
    5

Elevate your Eid ul Adha feast with this delicious Mutton Paya recipe! Tender paya slow-cooked in a flavorful broth, this dish is perfect for those who love a rich and satisfying meal.  Easy to follow instructions ensure a restaurant-worthy dish at home! 

 Ingredients

Ingredients for Boiled Paye
Ingredients for Mutton Paye

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a preheated pot add mutton paye, water, ginger pods, garlic cloves, cinnamon sticks, black cardamom, green cardamom, salt and bring it to a boil. Cover and boil and for 40-45 mins or until 90% done over low flame.

2 .
Separate the mutton paye and stock and reserve the stock for later use.

3 .
In a pot heat oil and add onion paste. Cook for 1-2 mins. Add ginger garlic paste and mix it well.

4 .
Now add tomato puree, cumin powder, red chili powder, turmeric powder, Kashmiri red chili powder, salt, coriander powder and cook for 2-3 mins.

5 .
Add boiled paye and cook for 5-10 mins. Add yogurt and cook for 8-10 mins.

6 .
Add leftover paye stock and cover and cook for 15-20 mins. Add garam masala powder and mix it well.

7 .
Dish it out and garnish it with ginger and green coriander. Your Mutton Paye are ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
پائے ابالنے کے لئے پہلے سے گرم کیے ہوئے برتن میں مٹن کے پائے، پانی، ادرک، لہسن کی لونگ، دار چینی، کالی الائچی، ہری الائچی اور نمک ڈال کر ابال لیں پھر اسے ڈھانپ کر ابالیں اورچالیس سے پیتالیس منٹ تک یاآستہ آنچ پرنوے فیصدپکنے تک پکائیں۔

2 .
مٹن پائے اور سٹاک کو الگ کریں اوربعد کے اس سٹاک کو محفوظ رکھیں۔

3 .
مٹن پائے بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کاتیل گرم کرکے اس میں پیاز کا پیسٹ ڈال کر ایک سے دومنٹ تک پکائیں پھر اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

4 .
پھراس میں ٹماٹرکی پیوری، زیرہ پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، کشمیری لال مرچ پاؤڈر، نمک اور دھنیا پاؤڈر ڈال کر دو سے منٹ تک پکائیں۔

5 .
اب اس میں ابلے ہوئے پائے ڈال کر پانچ سے دس منٹ تک پکائیں اور دہی ڈال کر آٹھ سے دس منٹ تک پکائیں۔

6 .
پھربچا ہوا سٹاک اس میں ڈال کر اسے ڈھک کرپندرہ سے بیس منٹ تک پکائیں اور گرم مصالحہ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

7 .
مٹن پائے تیار ہیں۔ اسے نکال کر ادرک اور ہرے دھنیے سے گارنش کریں۔

Recipe Tips