Bukhari Rice Recipe
Bukhari Rice Recipe
Research Content
Learn how to make flavorsome Bukhari Rice Recipe by following these simple steps. This Bukhari Rice Recipe is a blend of exotic flavors which you can’t miss and perfect Ramzan Special Recipe. Do give this aromatic recipe a try and share your experience with us. Save this recipe for Ramzan.
Ingredients:
600g Chicken
700g Basmati rice
4 Green chilies
2 Tomato chopped
2 Carrots julienne
1 Lemon
2 Onion sliced
Salt to taste
1 tbsp Red chili powder
1 tbsp Cumin seeds
2 tbsp Sugar
1 tsp Coriander powder
150g Prune
150g Black raisins
20g Whole spices
10g Coriander leaves
10g Mint leave
100g Yogurt
Directions:
In a pan add oil, add carrots, sugar, black raisins in it and cook well. Keep it aside.
In a separate pan heat oil add onion and cook until golden brown.
Then add chicken, whole spices, yogurt, salt, red chili powder, prune, cumin seeds, coriander powder, tomatoes, mint and coriander leaves. And let it cook on low flame.
In a bowl soak rice for 15 to 20 minutes.
In chicken add water equal to the quantity of rice, once water starts boiling add rice in it.
When water dries a bit let it simmer for 8 to 10 minutes.
Garnish it with carrots and raisins mix and your Pulao is ready to serve.
اجزاء:
چکن 600گرام
باسمتی چاول 700گرام
ہری مرچیں 4عدد
ٹماٹر چوپڈ 2عدد
گاجر 2عدد
لیموں 1عدد
پیاز 2عدد
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ذیرہ 1کھانے کا چمچ
چینی 2کھانے کے چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
آلو بخارا 150گرام
کالی کشمش 150گرام
ثابت مصالحہ 20گرام
دھنیے کے پتے 10گرام
پودینے کے پتے 10گرام
دہی 100گرام
ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں، گاجر، چینی اور کالی کشمش ڈال کر اچھی طرح پکائیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔
اب ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز ڈال کر گولڈن براؤن ہونے تک پکائیں۔
پھر اس میں چکن، ثابت مصالحے، دہی، نمک، لال مرچ پاؤڈر، آلو بخارا، ذیرہ، دھنیا پاؤڈر، ٹماٹر، دھنیے کے پتے اور پودینے کے پتے ڈال کر ہلکی آنچ پر پکنے دیں۔
اب ایک باؤل میں پندرہ سے بیس منٹ کے لئے چاول بھگو کررکھ دیں۔
پھر اس چکن میں چاولوں کی مقدار کے برابر پانی ڈالیں اور جب پانی ابلنے لگے تو چاول ڈال دیں۔
جب تھوڑا سا پانی خشک ہوجائے تو آٹھ سے دس منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔
گاجروں اور کالی کشمش کے ساتھ گارنش کر کے سرو کردیں۔