Recipes

More

Butter Chicken Biryani Recipe

Butter Chicken Biryani Recipe

  • PREP TIME
    25
  • COOK TIME
    60
  • SERVING
    5

Research Content

Butter chicken biryani recipe for a tempting weekend dinner is here to try. Simple and delicious biryani is going to be your next favorite. Give this biryani recipe a try and share your feedback with us.


 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pan add red chilies, cumin seeds, fennel seeds, cloves, black pepper, lemon grass, dry ginger, cinnamon stick, black cardamom and star anise. Dry roast these ingredients on medium low flame by stirring continuously for about 4 minutes. Then cool it on room temperature.

2 .
Add these roasted ingredients in a grinder along with food color, mango powder and grind until you get a fine powder. Your tandoori masala is ready.

3 .
In a bowl add chicken cubes, yogurt, oil, ginger garlic paste, tandoori masala, salt and Mix it well and marinate it for 30 to 40 minutes at least.

4 .
Then heat oil in a pan add marinated chicken and cook for 7 to 10 minutes by covering the lid or until chicken is fully cooked. Add water if required.

5 .
In a pan heat oil, add butter and let it melt. Then add ginger garlic paste, onion paste and cook for 2 to 3 minutes. Then add tomato puree and cook for another 2 to 3 minutes.

6 .
Now add salt, red chili powder, turmeric, cumin, coriander, garam masala, sugar and cook for 5 to 7 minutes or until oil separates by covering lid.

7 .
Add marinated chicken, cream in it and give it a good mix. Add water if required. Your butter chicken gravy is ready. Set aside.

8 .
In a pot simmer water, add salt, cumin, bay leaf, vinegar, star anise, cardamom, cinnamon stick and let it boil. Add soaked rice in it and boil until rice are 80% cooked. Strain and set aside.

9 .
In a pot add layer of butter chicken gravy in bottom and cover it with rice. Top it with butter chicken gravy, garnish and rice. Repeat the layer again.

10 .
Drizzle food color on top, cover and steam for 10 to 15 minutes on low flame.

11 .
Your tasty butter chicken biryani is ready. Serve and enjoy.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک پین میں سرخ مرچیں، ذیرہ، سونف، لونگ، کالی مرچیں، لیمن گراس، خشک ادرک، دار چینی، کالی لائچی اور بادیان ڈال کر تمام اجزا ڈال کر درمیانی ہلکی آنچ پر چار منٹ ڈرائی روسٹ کر لیں اور ٹھنڈا ہونے دیں۔

2 .
اب ایک گرینڈر میں یہ تمام اجزا، آمچور پاؤڈراور کھانے کا رنگ ڈال کر گرینڈ کر کے پاؤڈر بنا لیں، تندوری مصالحہ تیار ہے۔

3 .
ایک باؤل میں چکن کے ٹکڑے، دہی، کھانے کا تیل، ادرک لہسن پیسٹ، تندوری مصالحہ اور نمک ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کر کے تیس سے چالیس منٹ میرینیٹ کے لئے رکھ دیں۔

4 .
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں میرینیٹ کیا ہوا چکن ڈالیں اور سات سے دس منٹ پکا لیں (اگر ضرورت ہو تو پانی بھی ڈالیں)۔

5 .
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں مکھن ڈال کر پگھلنے دیں۔اب اس میں ادر لہسن پیسٹ اور پیاز پیسٹ ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔پھر اس میں پسے ہوئے ٹماٹر ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔

6 .
اب اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، ذیرہ، دھنیا، گرم مصالحہ اور چینی ڈال کر پانچ سے سات منٹ پکائیں۔

7 .
پھر اس میں میرینیٹ کیا ہوا چکن اور کریم ڈال کر اچھی طرح مکس کریں (اگر ضرورت ہوتو پانی بھی ڈالیں)، مزیداربٹر چکن گریوی تیار ہے۔

8 .
ایک برتن میں پانی ڈال کر ابلنے دیں اور پھر اس میں نمک، ذیرہ، کڑی پتا، سرکہ، بادیان، الائچی اور دار چینی ڈال کر ابلنے دیں۔اب اس میں چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں اور چھان کر سائیڈ پر رکھ دیں۔

9 .
ایک برتن میں سب سے پہلے بٹر چکن گریوی کی تہہ لگائیں اور پھر اس پر چاول ڈال دیں۔اب پھر بٹر چکن گریوی کی تہہ لگائیں اور اس پر گارنش کے اجزا ڈالیں۔پھر چاولوں کی تہہ لگاکر اسی طرح لیئرنگ عمل کو دوبارہ دہرائیں۔

10 .
اب اس پر کھانے کا رنگ ڈالیں اور ڈھک کر دس سے پندرہ منٹ ہلکی آنچ پر سٹیم کر لیں۔

11 .
مزیدار بٹر چکن بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips

Avarage Rating: (5)
Total Reviews:1
03 Feb 2022 08:04 PM
I am very glad to find your website. Thank you Read More