Recipes

More

Chatkhara Daal Recipe by SuperChef

Chatkhara Daal Recipe by SuperChef

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    40
  • SERVING
    5

Chatkhara Daal Recipe brings you a spicy and tangy twist on traditional daal, packed with bold flavors and aromatic spices! Try this chatkhara daal for an unforgettable taste!

 Ingredients

Ingredients for Chatkhara Daal
Ingredients for Salad
Ingredients for Tarka

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot heat oil and add onion. Cook until translucent. Now add garlic, ginger and cook for a minute.

2 .
Add tomato, coriander powder, red chili powder, cumin powder, salt, turmeric powder and cook for 2-3 mins.

3 .
Add soaked moong daal and soaked masoor daal. Add water and cook until it starts to boil.

4 .
Now cover and cook for 15-20 mins or until daal is fully done.

5 .
Add garam masala powder, chaat masala powder and mix it well.

6 .
In a bowl add onion and chilled water. Soak the onion for 5-10 mins.

7 .
Now add this soaked onion in another bowl and add green coriander, lemon juice, red chili powder, salt, chaat masala and mix it well. Set aside.

8 .
In a pot heat oil and add garlic, green chilies, whole red chilies, red chili flakes, red chili powder, amchoor powder, cumin seeds and sizzle for a minute.

9 .
Add this tarka into daal and mix it well.

10 .
Now dish it out and garnish it with green coriander and green chilies. Your Chatkhara Daal is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر رنگ ہلکہ ہونے تک پکائیں پھر اس میں لہسن، ادرک ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔

2 .
اب اس میں ٹماٹر، دھنیا پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر، نمکاور ہلدی پاؤڈر ڈال کردو سے تین منٹ تک پکائیں۔

3 .
پھر اس میں بھیگوئی ہوئی مونگ اور مسور کی دال ڈال کر پانی ڈال کر پکائیں یہاں تک کہ وہ ابلنے لگے۔

4 .
اب ڈھانپیں اورپندرہ سے بیس منٹ یادال پوری طرح پکنے تک پکائیں۔

5 .
پھر اس میں گرم مصالحہ پاؤڈراورچاٹ مصالحہ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

6 .
سلادبنانے کے لئے ایک پیالے میں پیاز اور ٹھنڈا پانی ڈالیں۔ پیاز کو 5-10 منٹ تک بھگو دیں۔

7 .
7۔ اب اس بھیگی ہوئی پیاز کو ایک اور پیالے میں ڈالیں اور اس میں ہرا دھنیا، لیموں کا رس، لال مرچ پاؤڈر، نمک، چاٹ مصالحہ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

8 .
تڑکہ لگانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کاتیل گرم کرکے اس میں لہسن، ہری مرچ، پوری سرخ مرچ، صابت لال مرچیں، لال مرچ پاؤڈر، آمچور پاؤڈراور زیرہ ڈال کر ایک منٹ کے لیے پکائیں۔

9 .
پھر دال پر تڑکہ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

10 .
چٹخارہ دال تیار ہے۔ ہری دھنیا اور ہری مرچوں سے گارنش کریں۔

Recipe Tips