Chawal Chole Recipe
Chawal Chole Recipe
Research Content
Our attempt to Street Style Chawal Chole Recipe is an amazing option to enjoy street food at home. You are gonna love this recipe, try this out and let us know what do you feel about this Chawal Chole Recipe.
Ingredients:
2 cups Chickpeas
1/3 cup Oil
1 large blended onion
3 medium blended tomato
1 tbsp. ginger garlic paste
Salt to taste
1 tbsp. red chili powder
1 tsp crushed cumin
1 tsp red chili flakes
1 tsp turmeric
1 tsp coriander powder
2-3 green chilies
1/2 cup yogurt
1/2 cup boiled red lentil
1/2 tsp garam masala
1 tsp black pepper
2 tbsp. tamarind pulp
1 tsp baking soda
Directions:
Soak chickpeas with baking soda overnight.
In a pan add chickpea and water. Boil it. Save the stock for later use.
Heat 2 tbsp. oil in a pan then add blended onion and tomatoes. Cook until water dries out.
Add oil, ginger garlic paste, cook for a minute. Add salt, red chili powder, cumin powder, coriander powder, red chili flakes, turmeric, green chilies, yogurt and cook for a minute.
Add boiled chickpea, boiled red lentil and mix it well.
Now add chickpea stock and mix it well. Cook for 10-12 minutes.
Add Black pepper, garam masala, tamarind pulp and mix well and cover with the lid and turn off the flame.
Now in another pan boil water, add chicken, garlic cloves, green chili, salt, black pepper and cook chicken until gets tender.
Shred the chicken.
Serve hot with boiled rice.
اجزاء:
سفید چنے 2کپ
کھانے کا تیل 1تہائی کپ
بلینڈڈ پیاز 1عدد
بلینڈڈ ٹماٹر 3عدد
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
کٹا ہوا ذیرہ 1چائے کا چمچ
کٹی لال مرچ 1چائے کا چمچ
ہلدی 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ہری مرچیں 2-3عدد
دہی آدھا کپ
مصور کی دال آدھا کپ
گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
کالی مرچ 1چائے کا چمچ
املی 2کھانے کے چمچ
بیکنگ سوڈا 1چائے کا چمچ
ترکیب:
سفید چنے بیکنگ سوڈا کے ساتھ رات بھر بھگو کر رکھیں۔
ایک پین میں سفید چنے اور پانی ڈال کر ابلنے دیں(بچا ہواسٹاک سائیڈ پر رکھ دیں دوبارہ استعمال کے لئے)۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کریں اس میں بلینڈڈ پیاز اوربلینڈڈ ٹماٹر ڈال کر پانی خشک ہونے تک پکائیں۔
پھر کھانے کا تیل، ادرک لہسن پیسٹ، ہلدی، ہری مرچیں اور دہی ڈال کر ایک منٹ کے لئے پکائیں۔
اب ابلے ہوئے سفید چنے اور ابلی ہوئی مصور دال ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر اس میں بچا ہوا سٹا ک ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور 10-12منٹ کے لئے پکائیں۔
اب کالی مرچ، گرم مصالحہ،املیڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور ڈھکن سے ڈھانپ کر چولہا بند کردیں۔
پھر ایک دوسرے پین میں پانی ابال کر اس میں چکن، لہسن کی جویں، ہری مرچ، نمک اور کالی مرچ ڈال کر چکن گلنے تک پکائیں۔
گرم گرم چاولوں کے ساتھ سرو کریں۔