Chicken Moti Pulao Recipe
Chicken Moti Pulao Recipe
Research Content
Chicken Moti Pulao Chicken moti pulao recipe by sooperchef is another grand addition to the long list of mouth-watering rice recipes on its panel. This fragrant and enjoyable plateful of delicious rice is one of the most eaten recipes in all of Pakistan. There are many other delectable recipes on sooperhcef menu that you need to take a look at, some of the top recipes on the menu right now include the spicy Bombay biryani recipe, the creamy and scrumptious Chicken malai boti recipe, the tasty and easy kalmi tikka recipe and the delectable quick and easy fried chicken recipe. Chicken pulao is one of the most relished rice based recipes in Pakistan and its preparation procedures differ from place to place like, for instance, the Kabuli pulao, it is dressed and garnished with dry fruits and nuts like cashews, almonds, and walnuts. Regardless of what the cooking method is, a pulao recipe is always seasoned with stock or broth. This is one of the main characteristics which differentiate it from the biryani recipe since biryani is seasoned with spices and herbs. Biryani is believed to be the offspring of the original pulao recipe as it was fabricated in the Indian subcontinent almost four thousand years ago. You can study the skill of preparing the scented and delicious chicken moti pulao recipe by logging on to sooperchef.pk and downloading the entire recipe and preparation process in Urdu and English language for free.
Ingredients for Chicken Moti Pulao:
- 500 gm Chicken mince
- Salt (as required)
- 2 Onion
- 1 tbsp Cumin powder
- 4 tbsp Coriander Powder
- 1 tbsp Red Pepper Powder
- 3 tbsp Mint (chop)
- 2 tsp Powdered spices
- 5 bsp Superfine Flour (Maida)
- 1 Egg
- 1 cup Oil
- 2 tbsp Ginger garlic paste
- 3 Cumin
- 4 Green chilies
- 2 tbsp Red Pepper Powder
- 3 Tomatoes
- 1/2 cup Yogurt
- Salt (as required)
- 1 tbsp Coriander powder
- 500 gm Chicken gravy (yakhni)
- 500gm Rice
- 2 tbsp Fenugreek
- Fresh Coriander & Mint (As Needed)
Method for Chicken Moti Pulao :
1- In a pot add chicken mince, salt, onion 1 piece, cumin powder (a tablespoon) green coriander (two tablespoon) red pepper (a spoon), mint chop (two tablespoons), spices powdered (one teaspoon), Superfine Flour (Maida)(5tbsp), one egg, green chili 2 pieces mix thoroughly and make small delicious meat balls curry.
2- Now pour a quarter cup oil in a pan, add ginger garlic paste and meat balls and fry them till they get brown.
3-Now take half cup of oil in a pan and add onion (1 piece), cumin (one tbsp), green chili (one piece) and fry it till it gets lite brown then add ginger garlic paste and fry it till it gets lite brown then add red pepper powder(one tsp), water ¼ cup, tomato 3 pieces, yogurt ½ cup, salt (as required), cumin powder (1 tbsp), coriander powder (1 tbsp), Powdered spices (1 tsp) and cook it well, then add meat balls and cook them for 2-3 minutes.
4- Then spread the fresh coriander & mint then add meet balls
5-Now add chicken gravy and boil it.
6-When it gets boiled add rice and cook, when small amount of water is remaining add fenugreek and sprinkle powdered spices and leave it for dum for 15-20 minutes.
7-Your tasty chicken moti pulao is now ready.
Popular Pulao Recipes: Kashmiri Pulao, Channa Pulao, Chicken Tikka Pulao, Chicken Moti Pulao, Chicken Yakhhni Pulao, Chicken Keema Pulao
چکن موتی پلاؤ اجزاء
- چکن قیمہ ۵۰۰ گرام
- نمک حسبِ ذائقہ
- پیاز دو عدد
- زیرہ پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ
- ہرا دھنیا چارو کھانے کا چمچ
- لال مرچ پیسی ہوئی ایک کھانے کا چمچ
- پودینہ(چوپ) تین کھانے کا چمچ
- گرم مصالحہ پیسا ہوا دو چائے کا چمچ
- میدہ پانچ کھانے کا چمچ
- انڈا ایک عدد
- آئل ایک کپ
- ادرک لہسن کا پیسٹ دو کھانے کا چمچ
- زیرہ تین کھانے کا چمچ
- ہری مرچ چار عدد
- لال مرچ پیسی ہوئی دو کھانے کا چمچ
- ٹماٹر تین عدد
- دہی آدھا کپ
- نمک حسبِ ذائقہ
- دھنیا پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ
- چکن یخنی ۵۰۰ گرام
- چاول ۵۰۰ گرام
- میتھی دو چائے کے چمچ
چکن موتی پلاؤ ترکیب
ایک برتن میں چکن قیمہ،نمک، پیاز ایک عدد، زیرہ پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ،ہرا دھنیا دو کھانے کا چمچ،لال مرچ پیسی ہوئی ایک کھانے کا چمچ،پودینہ چوپ ہوا دو کھانے کے چمچ،گرم مصالحہ پیسا ہوا ایک چائے کا چمچ، میدہ پانچ کھانے کے چمچ،انڈا ایک عدد،ہری مرچ چوپ ہوئی دو عدد ڈال کر اچھی طرح ملا کر چھوٹے چھوٹے کوفتے بنا لیں۔اب ایک پین میںآئل ایک چوتھائی کپ،ادرک لہسن کا پیسٹ ایک کھانے کا چمچ،کوفتے ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کریں۔اب ایک پین میں میں آئل آدھا کپ،پیاز ایک عدد،زیرہ ثابت ایک کھانے کا چمچ،ہری مرچ ایک کھانے کا چمچ ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کر لیں پھر ادرک لہسن کا پیسٹ ایک چائے کا چمچ ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کر لیں پھر لال مرچ پیسی ہوئی ایک چائے کا چمچ، پانی ایک چوتھائی کپ، ٹماٹر تین عدد، دہی آدھا کپ، نمک حسبِ ذائقہ زیرہ پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ۔ دھنیا پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ، گرم مصالحہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ ڈال کر اچھی طرح پکائیں۔ دھنیا پودینا حسب ضرورت ڈال کر اچھی طرح پکائیں۔ اب میٹ بالز ڈالیں اب چکن یخنی ڈال کر اُبال لیں۔اُبل جانے پر چاول ڈال کر پکائیں پر تھورا پانی رہ جانے پر میتھی گرم مصالحہ چھڑک کر پندرہ سے بیس منٹ تک دم پر رکھ دیں۔ آپکی مزے دار چکن موتی پلاؤ تیار ہے۔