Dal Khichdi Recipe
Dal Khichdi Recipe
Research Content
Dal Khichdi Recipe is a simple yet unique addition to your meal. Try out this spicy Dal Khichdi Recipe and tell us how is the experience.
Khatta ingredients:
2-3 tbsp. Oil
1 medium Onion
3/4 cup Tamarind pulp
1 tsp ginger garlic paste
1/2 cup Roasted & grounded sesame seeds
Salt to taste
1 tsp Red chili powder
1 tbsp Vinegar
1 tsp Red chili flakes
1 tsp Cumin powder
1 tsp Chaat masala
1 tbsp. Coriander leaves
1 tbsp. mint leaves
2 cups water
Tarka Ingredients:
2 tbsp. Oil
1 tsp Cumin
1-2 tsp Green Chilies
4-5 Curry leaves
Khichdi ingredients:
1/2 cup Lentils
1 cup Rice
4 cups water
2 tbsp. Oil
1 tbsp. Whole spices
1 large onion
1 tbsp. Ginger garlic paste
1/2 tsp Turmeric
Salt to taste
1 tbsp. Coriander leaves
1 tbsp. Mint leaves
3-4 Green Chilies
1 tsp Cumin
1 tsp Red Chili powder
Directions:
In a bowl add rice and lentils. Then add water and soak for 1-2 hours.
Heat oil in a pan, add onion and sauté for 2 minutes. Now add ginger garlic paste and cook for a minute.
Add tamarind pulp, roasted and grounded sesame seeds and mix it well.
Add salt, chaat masala ,ix well. Add water, bring it to boil. Now add red chili flakes, red chili powder, cumin powder, coriander and mint leaves. Cover the lid and cook for 3-4 minutes on medium flame.
Turn off the flame and add vinegar.
Tarka Preparation:
Heat oil in a pan and add cumin, green chilies, curry leaves. Cook for a minute and pour it over the prepared Khatta.
Khichdi Preparation:
In a pan heat oil, add whole spices and cumin, sauté for a minute.
Add onion and cook for 2-3 minutes.
Add Ginger Garlic Paste, Green Chilies, Salt, Haldi, Red Chili Powder & mix it well.
Add Water Cup & cook for a minute.
Add Soaked Rice & lentil & mix it well.
Add Water, Coriander & Mint leaves & bring it to boil.
Cover the lid & Cook on Medium heat until serve hot.
اجزاء:
کھانے کا تیل 2-3کھانے کے چمچ
پیاز 1عدد
املی 3چوتھائی کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1چائے کا چمچ
بھنیپسے تل آدھا کپ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
سرکہ 1کھانے کا چمچ
کٹی لال مرچ 1چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
چاٹ مصالحہ 1چائے کا چمچ
دھنیے کے پتے 1کھانے کا چمچ
پودینے کے پتے 1کھانے کا چمچ
پانی 2کپ
ترکہ اجزاء:
کھانے کا تیل 2کھانے کا چمچ
ذیرہ 1چائے کا چمچ
ہری مرچیں 1-2چائے کا چمچ
کڑی پتا 4-5عدد
کھچڑی اجزاء:
دال 2کھانے کے چمچ
چاول 1کپ
پانی 4کپ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
کھڑا مصالحہ 1کھانے کا چمچ
پیاز 1عدد
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
دھنیے کے پتے 1کھانے کا چمچ
پودینے کے پتے 1کھانے کا چمچ
ہری مرچیں 3-4عدد
ذیرہ 1چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ترکیب:
ایک باؤل میں چاول،مونگ دال اور پانی ڈال کر 1-2گھنٹے کے لئے بھگو دیں۔
کھٹا ساس ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل، پیاز، ادرک لہسن پیسٹ، املی کا گودھا ، نمک، چاٹ مصالحہ اور بھنے پسے تل ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔
اب اس میں پانی ، کٹی لال مرچ، ذیرہ پاؤڈر، لال مرچ، دھنیا اورپودینہ ڈال کر مکس کر یں اور ڈھکن سے ڈھانپ کر درمیانی آنچ پر3-4منٹ پکنے دیں۔
پھر ڈھکن اٹھا کر اس میں سرکہ ڈال دیں۔
ترکہ ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل، ذیرہ، سبز مرچ اور کڑی پتا ڈال کر تیار کئے ہوئے کھٹے میں ڈال دیں۔
اب ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل، کھڑا مصالحہ، ذیرہ ، پیاز، ادرک لہسن پیسٹ، سبز مرچ، ہلدی، لال مرچ اور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔
پھر اس میں بھگوئے ہوئے دال چاول ڈال کر اس میں پانی، دھنیا ، پودینہ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور درمیانی آنچ پر پانی خشک ہونے تک پکائیں۔
مزیدار دال کھچڑی تیار ہے۔