Jamun Ka Sharbat Recipe
Jamun Ka Sharbat Recipe
Research Content
Jamun Sharbat Recipe
Jamun is an amazing fruit, full of minerals and vitamins. This is a refreshing and energizing Jamun Sharbat to have this summer. Give this black plum drink and do share your experience with us. Ingredients:
1. Jamun (Black Plums) 1Kg
2. Water 2 Cups
3. Sugar ½ Cup
4. Cumin Powder 1 Tsp
5. Red Chilli Powder 1/2 Tsp
6. Salt 1 Tsp
7. Black Salt 1 tsp
8. Black Pepper 1 Tsp
9. Lemon Juice 2 Tbsp
10. Mint Leaves for Garnish
11. Lemon Slices for Garnish
Method
• In a pan, add jamuns and water and cook for 10-12 minutes on high flame.
• Let it cool and remove the seeds
• Blend the pulp well
• In a pan, add jamun pulp, salt, sugar, cumin powder, black salt, chilli powder and cook for another 10-15 minutes on high flame.
• Let it cool completely and pour it in a bottle and keep it in a refrigerator for 2-3 months.
• In a jug add ice cubes, jamun concentrate, lemon juice, black pepper and chilled waters.
• Pour it in a glass and garnish it with lemon slice and mint leaves.
اجزاء جامن 1کلو پانی 2 کپ چینی آدھا کپ زیرہ پاؤڈر 1 چائے کا چمچ لال مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ نمک 1چائے کا چمچ(حسبِ ذائقہ) کالی مرچ 1چائے کا چمچ کالا نمک 1 چائے کاچمچ لیموں کا رس 2 کھانے کا چمچ لیموں، پودینہ گارنش
ترکیب:
ایک پین میں جامن لیں اس میں پانی، دس سے بارہ منٹ تک تیز آنچ پر پکا لیں۔
اب اس کو ٹھنڈا کر لیں اور گُٹھلی نکال لیں۔
اب اس کو بلینڈر میں ڈال کر پیس لیں۔
اب اس میں لیموں کا رس، چینی، زیرہ پاؤڈر، کالا نمک، لال مرچ پاؤدڑ ڈال کر دس سے پندرہ منٹ پکا لیں تیز آنچ پر۔
اب اس کو الگ برتن میں نکال لیں ۔دو سے تین مہینے تک استعما ل کر سکتے ہیں۔
اب ایک جگ میں برف ، لیموں کے سلائس، پانی ڈال لیں اور اس میں حسبِ ضرورت جامن کا شربت ڈال کر ملا لیں۔