Katori Chaat Recipe
Katori Chaat Recipe
Research Content
Katori Chaat Recipe : If you are a food lover and love to eat exotic food, then this appetize or snack for any sort of party or for a prelunch time is perfect recipe to make. Yes, we are talking about the delectable katori chaat recipe also known as tokri chaat. Katori or tokri is a term that is usually referred to a sort of bowl and that is generally filled in potatoes and various types of spicy and tangling chutneys or chaat is the specific term used as a favorite street food snack item. We are sure that you would be indulged in the taste of making this delectable katori chaat recipe as it is so easy and delectable recipe to be made within the comfort of your kitchen. The crunchy, yummy, spicy and tangling taste of this savory katori chat is surely going to make your taste buds go crazy and get indulged into more and more of it. The recipe is covered in the above 1-minute instant cooking video offered by SooperChef along with the complete list of ingredients and the method to prepare it at your home. All you need to do is watch the one-minute cooking video about how to make katori chaat by step to step procedure as per guided in the video. After making the katori chaat, allow it to coole them down and you can have it with ketchup, dahi, or chutney whatever you like the best. All you need to do is the combination of a mix of some lentils, veggies and basic spices as per shown in the video and your katori chat recipe is prepared within no time. Well, as you are here you can check out complete list of Pakistani recipes, Chinese recipes, Sweet recipes, Other recipes, Ramadan recipes and much more offered to you free by SooperChef. Don’t forget to download the android and iOS apps for free from SooperChef and get the daily instant notification of a vibrant different recipe each day made by SooperChef just for your comfort.
Ingredients for Katori
2 cup Maida
1/2 tsp Salt
2 Tbsp Cooking Oil
1 Tsp Carom Seeds
Water as needed
Ingredients for Chaat
3 Potatoes (Boiled)
1 cup White Chickpeas (Boiled)
Salt to taste
1 Tsp Red Chili Crushed
1 Onion
1 Tomato
1 Tsp Chaat Masala
1/4 cup Yogurt
1/4 Tamarind Sauce
1/4 Prepared Green Sauce
1/2 Sev
Ingredients for Green Chatni
1 cup Mint Leaves
1/2 cup Coriander leave
4-5 Garlic Clove
Salt to taste
2 Tbsp Lemon Juice
1 Tsp Cumin
2 Tsp Red Chili Powder
3-4 Green Chilli
1/2 cup Water
Direction for Katori:
In a bowl, add Maida, salt, carom seeds, cooking oil and mix it.
now knead a dough by gradually adding water in it.
now take a small ball and roll it in a dish place a small sliver bowl over a dough and stick it with the bowl.
prick the dough with the fork.
fry it on medium flame until golden brown.
Direction for Green Chatni:
In a Blender, add mint, fresh coriander, garlic, salt, lemon juice, cumin, red chili powder, green chillies, water and blend it well.
Direction for Katori Chaat
in a fried Katori fill it with potatoes, white chickpeas, salt, red chili crushed, onion, tomtao, chaat masala, yogurt, tamarind sauce, green chatni and Sev.
Your tast Katori Chaat Now ready to serve.
کٹوری بنانے کے اجزاء میدہ 2 کپ نمک آدھا چائے کا چمچ کھانے کا تیل 2 کھانے کا چمچ اجوائن 1 چائے کا چمچ پانی حسبِ ضرورت سبز چٹنی کے اجزاء پودینہ 1کپ ہرا دھنیا آدھا کپ لہسن(جوئے) 4-5 عدد نمک حسبِ ذائقہ لیموں کا رس 2 کھانے کے چمچ زیرہ 1 چائے کا چمچ لال مرچ پاؤڈر 2چائے کے چمچ ہری مرچ 2 عدد پانی ایک چوتھائی کپ کٹوری چاٹ بنانے کے اجزاء آلو(اُبلے ہوئے) 3 عدد سفید چنے(اُبلے ہوئے) 1 کپ نمک حسبِ ذائقہ کُٹی لال مرچ 1 چائے کا چمچ پیاز 1 عدد ٹماٹر 1 عدد چاٹ مصالحہ 1 چائے کا چمچ دہی ایک چوتھائی کپ املی کی چٹنی ایک چوتھائی کپ سبز چٹنی ایک چوتھائی کپ سویاں آدھا کپ
کٹوری بنانے کی ترکیب ایک برتن میں میدہ ، نمک، کھانے کاتیل ،اجوائن ڈال کر ملا لیں۔ اب اس میں تھوڑا تھوڑا پانی ڈال کر گوندھ لیں۔ اب اس کا چھوٹاپیڑا بنا کر بیل لیں۔اب اس کو ایک سٹیل کی کٹوری پر لپیٹ دیں۔ اب اس کانٹے کی مدد سے نشا ن لگا لیں۔ اب اس کے کناروں سے میدہ کے چھری کی مدد سے ہٹا لیں اور کٹوری کے ساتھ ہی فرائی پین میں فرائی کر لیں۔ سبز چٹنی بنانے کی ترکیب ایک گرائینڈر میں پودینہ، ہرا دھنیا، لہسن، نمک، لیموں کا رس، زیرہ، لال مرچ پاؤڈر، ہری مر چ اور تھوڑا سا پانی ڈال کر گرائینڈ کر لیں۔سبز چٹنی تیار ہے۔ چاٹ بنانے کی ترکیب اب فرائی کی ہوئی کٹوریوں میں اُبلے ہوئے آلو، سفید چنے، نمک، لال مرچ کُٹی ہوئی، پیاز، ٹماٹر، چاٹ مصالحہ، دہی، املی سوس، تیار کی ہوئی سبز چٹنی اور سویاں ڈال لیں۔ آپکی مزے دار کٹوری چاٹ تیار ہے۔