Malai Boti Handi
Malai Boti Handi
Research Content
Malai Boti Handi Recipe in Urdu & English
Malai Boti handi recipe is a trendy dish from the Pakistani barbecue cuisine and there is no menu is which is complete without it. Chicken Malai Boti handi recipe is a creamy dish whose name reflects the nature of the ingredients used for its marinating. Sometimes it is also known as chicken white handi recipe. “Malai” which means cream is a chief component for its preparation and provides the dish with a velvety texture. The recipe is prepared in an ancient, traditional open mouthed cooking utensil known as the handi. This handi which looks very similar to an American bean-pot is usually made out of clay and there are many traditional cooking recipes that are prepared in it. On the sooperchef menu, you can find many tasty chicken recipes like chicken schnitzel, chicken loaf, yogurt chicken roast, chicken lasagna, chicken cutlets and chicken pakora but malai boti recipe is arguably the most creamy and flavorsome of them all. Chicken Malai boti can be prepared with the use of beef and mutton meat, but chicken is the most easily available and effortlessly prepared so it is preferred most of the time. This creamy recipe is frequently prepared in Pakistani homes as well as restaurants and social gatherings etc as the main course meal. The creamy recipe can be eaten with roti, naan and also with paratha or puri. It is often served hot at festivals like bbq parties and Mehndi functions and wedding ceremonies. Chicken malai boti handi recipe in Urdu can be found at sooperchef.pk where you can also gain access to the complete preparation method and detailed description of this velvety recipe and much more.
Ingredients
- 700g Chicken
- 1 Mehran Malai Boti Masala
- 3 tbsp Lemon Juice
- ¾ cup Cooking Oil
- 1 tbsp Mehran Ginger Paste
- 1 tbsp Mehran Garlic Paste
- 1 Onion
- 3 tbsp Yogurt
- 1 tbsp White Pepper Powder
- As per taste Mehran Salt
- 1 tbsp Red Chilli Powder
- 1 tsp Mehran Cumin Powder
- 1 tsp Mehran Coriander Powder
- 2 Green Chilli
- For Garnishing Green Coriander
- 4 tbsp Almond Powder
- 3 tbsp Cream
Cooking Method:
1- In a bowl, add chicken, Mehran Malai Boti Masala, lemon juice, Mehran Garlic Paste (1/2 tbsp), Mehran Garlic Paste (1/2 tbsp), Cooking Oil (2 tbsp), Cream, Green Chilli, Almond Powder (2 tbsp) and mix it well.
2- Keep in the refrigerator for an hour and then cover them in the wooden skewers.
3- Now, in a pan, add cooking oil, marinated chicken and fry it.
4- Now, in a pan, add cooking oil (half cup), onion, Mehran Garlic Paste (1/2 tbsp), Mehran Garlic Paste (1/2 tbsp) and cook until light brown.
5- Now add fried chicken, yogurt, Mehran Salt, Mehran Coriander Powder, Mehran Cumin Powder, white pepper powder, green chilli, almond powder (2 tbsp), cream and cook for 5-7 minutes. After that simmer for 5 minutes.
6- Now cook for a while and use green coriander and butter for garnishing.
Your tasty Malai Boti Handi now ready to serve
Cooking Time: One Hour
Serve: 3
اجزا ء چکن سات سو گرام مہران ملا ئی بوٹی مصا لحہ ایک عدد لیموں کا رس تین کھانے کے چمچ مہران ادرک پیسٹ ایک کھانے کا چمچ مہران لہسن پیسٹ ایک کھانے کا چمچ کھانے کا تیل دو کھانے کے چمچ پیاز ایک عدد دہی تین کھانے کے چمچ مہران نمک حسبِ ذائقہ مہران دھنیا پاؤڈر ایک چائے کا چمچ مہران زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ وائٹ پیپر پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ سبز مرچ تین عدد بادام پاؤدڑر چار کھانے کے چمچ کریم تین کھانے کے چمچ سبز دھنیا بطور گارنش ترکیب ۔ایک باؤل میں چکن لیں اور اس میں مہران ملا ئی بوٹی مصالحہ ،لیموں کا رس ،مہران ادرک پیسٹ(آدھا کھانے کا چمچ) ،مہران لہسن پیسٹ (آدھا کھانے کا چمچ)،کھانیا کا تیل (دو کھانے کے چمچ)کریم ،سبز مر چ ،بادام پاؤڈر (دو کھانے کے چمچ)ڈا ل کر اچھی طرح مکس کر لیں ۔ ۔اب اسے ایک گھنٹہ فریج میں رکھ کر لکڑی کی سیخوں میں پرو لیں ۔ ۔اب ایک پین میں کھانے کا تیل ڈال کرتیار کیا ہوا چکن پکا لیں ۔ ۔اب ایک پین کھانے کا تیل (آدھا کپ )لیں اور اسمیں پیاز ،مہران لہسن پیسٹ (آدھا کھانے کا چمچ)اورمہران ادرک پیسٹ(آدھا کھانے کا چمچ) ڈا ل کر لائٹ براؤن کر لیں ۔ ۔اب اس میں پکا یا ہوا چکن ،دہی ،مہران نمک ،مہران دھنیا پاؤڈر ،مہران زیرہ پاؤڈر ،وائٹ پیپر پاؤڈر ،سبز مرچ ،بادام پاؤڈر (دو کھانے کے چمچ) اور کریم ڈال کر پانچ سے سات منٹ تک بھُون کر پانچ منٹ کے لیے دم دیں ۔ ۔اب ہلکا سا پکا کر سبز دھنیا اور مکھن کی گارش کرلیں ۔ آپکی مزیدار ملائی بوٹی ہا نڈی تیار ہے ۔ پکانے کا وقت: ایک گھنٹہ افراد: تین عدد