Recipes

More

×

Mishti Doi Recipe

Mishti Doi Recipe

  • PREP TIME
    5
  • COOK TIME
    20
  • SERVING
    5

Indulge in the rich and creamy taste of Mishti Doi with this easy recipe. Enjoy homemade Mishti Doi — a traditional Bengali dessert perfect for every festive occasion!

 Ingredients

Ingredients for Hung Curd
Ingredients for Boiled Milk
Ingredients for Caramel Syrup
Ingredients for Caramel Milk
Ingredients for Mishti Doi

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl place a cloth piece and add yogurt onto it. Now make a potli shape from this cloth.

2 .
Now hand this potli overnight for it to remove water content from it.

3 .
In a pot, heat milk and bring it to a boil. Once boiled, reserve 1 cup milk from it for later use. Set aside.

4 .
In a pan heat sugar and cook until caramelizes. Now add reserved milk and cook for 1-2 mins. Set aside.

5 .
Add caramel syrup to boiled milk and let it cook for 1-2 mins. Set aside.

6 .
Now add the hung curd in a bowl and beat it well with the whisk.

7 .
Add caramel milk to it gradually and mix it well.

8 .
Pour it in bowls and cover with aluminum foil. Let it rest for 3-4 hours.

9 .
Your Mishti Doi is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ہنگ کرڈ بنانے کے لئے ایک باؤل میں کپڑے کا ٹکڑا رکھ کراس میں دہی ڈال کر اب اس کپڑے سے پوٹلی کی شکل بنائیں۔

2 .
اب اس پوٹلی کو راتپھر لٹکا کراس پانی نکلے دیں۔

3 .
دودھ ابالنے کے لئے ایک برتن میں دودھ گرم کرکے اسے ابال لیں اور اس میں سے ایک کپ دودھ بعد کے استعمال کے لئے محفوظ کریں.

4 .
اب ایک پین میں چینی کومیلٹ کر کے کیریملائز ہونے تک پکائیں پھر اس میں محفوظ دودھ ڈال کرایک سے دو منٹ تک پکائیں۔

5 .
کیریمل دودھ بنانے کے لئے ابلے ہوئے دودھ میں کیریمل سیرپ ڈال کر ایک سے دو منٹ تک پکنے دیں۔

6 .
مشتی ڈوئی بنانے کے لئے ایک باؤل میں ہنگ کرڈ ڈال کروسک سے اچھی طرح پھینٹ لیں۔

7 .
اب اس میں میں آہستہ آہستہ کیریمل دودھ ڈالیں اور اچھی طرح مکس کریں۔

8 .
پھر اسے باؤلز میں ڈال کر ایلومینیم پیپر سے ڈھانپ دیں اور تین سے چار گھنٹے کے لئے چھوڑ دیں۔

9 .
مشتی ڈوئی تیار ہے۔

Recipe Tips