Mutton Biryani Recipe
Mutton Biryani Recipe
How to make Mutton Biryani Recipe
Ingredients for Rice:700 gm Guard Supreme Basmati Rice
Water (As Needed)
Ingredients for onion paste:
12-15 pieces Almonds
1 cup Fried Onions
Water (As needed)
Ingredients for Marination:
1 kg Mutton
2 tbsp ginger garlic paste
2 tbsp coriander powder
Salt (As Needed)
1 & ½ tbsp red chili powder
1 tsp garam masala
1 tsp turmeric powder
1 cup yogurt
Ingredients for boiling Rice:
Water (As needed)
1 tbsp Oil
1 tbsp vinegar
1 tbsp Whole spices
½ tbsp cumin
700 gm guard supreme rice (Already soaked)
Ingredients for Mutton:
1 tbsp oil
Marinated Mutton (already prepared)
1 tbsp whole spices
½ tbsp cumin
Prepared Onion Paste
1 Large Tomato (chopped)
½ cup water
Ingredients for Assembling: cooked mutton
Guard supreme rice
1 cup fried onions
1 cup coriander leaves
1 cup mint leaves
1 tsp kewra water
1 tsp yellow food color
1 tsp saffron milk
Salad, raita (Optional & as needed)
Directions for Rice:
1. Add water in a bowl, soak the rice in this water for 22-25 minutes
2. Set aside
Directions for Onion Paste:
1. Combine the Almonds, fried onions, water, in a blender mixer & blend it well until you’ll got a thick & smooth paste
2. Onion paste is ready
Directions for Marination:
1. Add mutton, ginger garlic paste, coriander powder, salt, red chili powder, garam masala, turmeric powder, yogurt in a bowl & marinate for 1 hour
Directions for boiling the Rice:
1. Add water in a cooking pan, then add cooking oil, vinegar, whole spices, cumin, guard supreme basmati rice, & boil until the water absorbed
Directions for Mutton:
1. Take a cooking pan, then add oil & marinated mutton
2. Cook for 8-10 minutes
3. Then add garam masala, cumin, onion paste, chopped tomato, water & cook for 20-25 minutes again
4. Mutton is ready
Assembling:
1. Add cooked mutton in a cooking pan, then add boiled rice
2. Spread the fried onions, coriander leaves, mint leaves, & cooked mutton over it
3. Cover it by spreading the rice layer over it
4. Spread fried onions, coriander leaves, mint leaves, again in last
5. Now add kewra water, yellow food color, saffron milk, & cook it for 7-8 minutes
6. Serve with raita & salad
چاول بنانے کے اجزاء گارڈ سپریم باسمتی 700 گرام پانی حسبِ ضرورت پیاز کا پیسٹ بنانے کے اجزاء: بادام 12-15 فرائی کی ہوئی پیاز 1کپ پانی حسبِ ضرورت مٹن میرینٹ کے اجزاء: مٹن 1کلو ادرک لہسن 2 کھانے کا چمچ دھنیا پاؤڈر 2کھانے کا چمچ نمک حسبِ ضرورت لال مرچ پاؤڈر ڈیڑھ کھانے کا چمچ گرم مصالحہ 1 چائے کا چمچ ہلدی پاؤڈر 1 چائے کا چمچ دہی 1 کپ چاول اُبالنے کے اجزاء: کھانے کا تیل 1کھانے کا تیل سرکہ 1کھانے کا چمچ گرم مصالحہ 1کھانے کا چمچ زیرہ آدھا کھانے کا چمچ چاول(بھیگے ہوئے) 700گرام مٹن مصالحے کے اجزاء: کھانے کا تیل 1 کھانے کا چمچ پیاز کا پیسٹ مٹن (مصالحہ لگا) گرم مصالحہ 1کھانے کا چمچ زیرہ آدھا کھانے کا چمچ ٹماٹر(چوپ) 1 عدد پانی آدھا کپ اسمبلنگ کے اجزاء: مٹن مصالحہ چاول فرائی کی ہوئی پیاز 1کپ ہرادھنیا 1کپ پودنیہ 1کپ کیوڑا 1چائے کا چمچ پیلا رنگ 1 چائے کاچمچ زعفران(دودھ میں ملا) 1 چائے کا چمچ
ترکیب
ایک برتن میں چاول اور پانی ڈال کر بائیس سے پچیس منٹ تک بھیگو دیں۔
ایک برتن میں پانی لیں اس میں چاول، کھانے کا تیل، سرکہ، ثابت گرم مصالحہ، زیرہ، چاول ڈال کر تین چوتھائی گلنے تک پکا لیں۔
پیازپیسٹ بنانے کی ترکیب:
ایک گرائینڈربادام، فرائی کی ہوئی پیاز، پانی ڈال کرگرائینڈ کر لیں (ملائم پیسٹ بنا لیں)
مٹن میرینیشن:
ایک برتن میں مٹن لیں اس میں ادرک لہسن پیسٹ، دھنیا پاؤڈڑ، نمک، لال مرچ، گرم مصالحہ، ہلدی، دہی ڈال کر اچھی طرح ملا لیں ۔
چارسے پانچ گھنٹے فریج میں رکھ دیں۔
مٹن مصالحہ بنانے کا ترکیب:
ایک برتن میں کھانے کاتیل لیں اس میں میرینٹ کیا ہوا مٹن ڈال کر آٹھ سے دس منٹ تک پکا لیں۔
اب اس نے گرم مصالحہ، زیرہ، پیازکا پیسٹ، ٹماٹرچوپ اور پانی ڈال کر بیس سے پچیس منٹ تک (اچھی طرح گلنے تک)۔
بریانی کی تہہ لگانے کا طریقہ:
ایک برتن میں تیار کیا ہوا مصا لحہ ڈال کر پھیلا لیں، اب اس پر چاول ڈال کر پھیلا لیں۔
اب اس پر ہرا دھنیا، ہری مرچ پھیلا دیں۔
ا ب اس پر تیار کیا ہوا مٹن مصالحہ اور اوبلے ہوئے چاول کی تہہ بچھا لیں۔
اب اس ہر فرائی کی ہوئی پیاز، دھنیا ، پودینہ، کیوڑا واٹر، پیلا رنگ ڈال کر ڈھک دیں اور آتھ سے دس منٹ تک دم دیں۔