Mutton Champ Roast
Mutton Champ Roast
Research Content
Pakistan loves its meat especially when it’s roasted and sooperchef is proud to bring the tasty and flavorful Mutton Champ Roast recipe. This delectable piece of delight is one of the all time favorite Pakistani recipes in the Punjab province of Pakistan and it can be found all over the province on roadside eateries and fancy silver spoon restaurants. There are many other tasty and aromatic Bakra Eid dishes available on the menu of sooperchef.pk like the delectable mutton stew, the delightful Mutton Nihari, spicy and misty smoked kaleji as well as the flavorful mutton moti pulao, sindhi biryani. Mutton champ is also known as Bakra champ is the Urdu name of ribs. This is prepared mostly as a bbq recipe but it can be prepared by braising, smoking, grilling, skewing, shallow frying on a tawa or deep frying in a fryer or Karahi. Ribs that are to be prepared can be cut separately or they can be prepared as the whole rib cage. This type of rib cooking style is very popular in Europe, many parts of the United States of America and Great Britain. In Pakistan, there are ribs only from beef, mutton or lamb but in other countries, ribs from ostriches, African buffalo, American buffalo and kangaroo are eaten as a popular bbq recipe in many parts of the world. Mutton champ roast recipe is mostly served with bbq sauce and mustard but it can also be eaten with mint and green chili chutney. You can find the complete recipe of Mutton champ roast on sooperchef.pk.
Ingredients
- 1kg (8) Mutton Chanp
- 3 tbsp Cooking Oil
- 3 tbsp Onion
- 2 tbsp Mehran Green Chili Sauce
- 3 tbsp Lemon Juice
- 1 tbsp Mehran Vinegar
- 2 tbsp Mehran Ginger Paste
- 2 tbsp Mehran Garlic Paste
- 1 tsp Mehran Coriander Powder
- 1 tsp Mehran Cumin Powder
- 2 tbsp Papaya
- 1 tbsp Mehran Red Chili Powder
- 1 tbsp Red Chili Crushed
- As per taste Mehran Salt
- 1 tsp Garam Masala Powder
- ½ tsp Yellow Color
- 1 cup Yogurt
- ½ tsp Ajwain
- 2 tbsp Mehran Kasoori Methi
Cooking Method:
1- Beat the mutton chanps with hammer
2- In a bowl, add cooking oil, onion, Mehran Green Chili Sauce, lemon juice, Mehran Vinegar, Mehran Ginger Paste, Mehran Garlic Paste, Mehran Coriander Powder, Mehran Cumin Powder, papaya, Mehran Red Chili Powder, red chili crushed, Mehran Salt, garam masala powder, yellow color, yogurt, ajwain, Mehran Kasoori Methi and mix them well
3- Now, dip chanps in the mixture, then keep in the refrigerator for an hour
4- Now, pan roast these chanps
Your tasty Mutton Chanp Roast now ready to serve
Cooking Time: 30 minutes
Serve: 4
اجزاء مٹن چانپ ایک کلو(آٹھ عدد) کھانے کا تیل تین کھانے کے چمچ پیاز تین کھانے کے چمچ مہران گرین چلی سوس دو کھانے کے چمچ لیموں کا رس تین کھانے کے چمچ مہران سرکہ ایک کھانے کا چمچ مہران لہسن پیسٹ دو کھانے کے چمچ مہران ادرک پیسٹ دو کھانے کے چمچ مہران دھنیا پاؤڈر ایک چائے کا چمچ مہران زیرہ پاؤڈر ایک چائے کاچمچ پپیتا دو کھانے کے چمچ مہران سُرخ مرچ پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ لال مرچ کُٹی ہوئی ایک کھانے کا چمچ مہران نمک حسبِ ذائقہ گرم مصالحہ پاؤڈر ایک چائے کاچمچ پیلا رنگ آدھا چائے کا چمچ دہی ایک کپ اجوائن آدھا چائے کا چمچ مہران قصوری میتھی دو کھانے کے چمچ ترکیب ۔مٹن چانپ لے کر ہیمر سے کوٹ لیں ۔ ۔اب ایک باؤل میں کھانے کا تیل لیں اور اس میں پیاز ،مہران گرین چلی سوس،لیموں کا رس ،مہران سرکہ ،مہران لہسن پیسٹ ،مہران ادرک پیسٹ ،مہران دھنیا پاؤڈر ،مہران زیرہ پاؤڈر ،پسا ہوا پپیتا ،مہران سُرخ مرچ پاؤڈر ،لال مرچ کُٹی ہوئی ،مہران نمک،گرم مصالحہ پاؤڈر ،پیلا رنگ ،دہی ،اجوائن اور مہران قصوری میتھی ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں اب اس میں چانپ ڈال کر مزید مکس کرلیں اور ایک گھنٹے کے لیے فریج میں رکھ دیں ۔ ۔اب چانپ کو پین روسٹ کر لیں۔ آپکی مزیدار مٹن چانپ روسٹ تیار ہیں ۔ پکانے کا وقتؒ تیس منٹ افراد: چار عدد