Recipes

More

Mutton Makhni Achari Handi Recipe by SooperChef (Bakra Eid Special Recipe)

Mutton Makhni Achari Handi Recipe by SooperChef (Bakra Eid Special Recipe)

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    5

Indulge in the Richness of Mutton Makhni Achari Handi: A Burst of Flavors in Every Bite. Make this delicious Mutton Makhni Achari Handi at home and share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Mutton Marination
Ingredients for Mutton Makhani Achari Handi

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add boneless chicken, red chili powder, salt, ginger paste, garlic paste and oil. Mix it well, marinate it for 30 minutes.

2 .
Now in a grinder add nigella seeds, fennel seeds, coriander seeds, dried fenugreek seeds, red chili flakes, red chili powder, turmeric powder, mustard seeds, salt and grind it well. Mix it well.

3 .
Add this prepared masala in a bowl and add lemon juice to it. Mix it well. Now take green chilis slit it and deseed it. Fill it with this prepared achari masala. Set aside.

4 .
Now in a preheated pot add butter, oil and add cumin seeds, onion. Sauté until translucent. Add ginger garlic and cook for a few seconds.

5 .
Now add marinated mutton and cook until mutton changes color. Now add tomato puree and cook for 3-4 mins. Now add water and cover and cook for 20-25 mins or until meat

6 .
Add yogurt and cook until oil separates. Add lemon juice and give it a good mix. Then add cream and cook for 2-3 mins. add achari masala filled green chilies and cook for 1-2

7 .
Mutton Makhani Achari Handi is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
مٹن میرینیٹ کرنے کے لیے ایک باؤلمیں بون لیس چکن، لال مرچ پاؤڈر، نمک، ادرک کا پیسٹ، لہسن کا پیسٹ اور کھانے کا تیل ڈال کر اسے اچھی طرح مکس کریں اور تیس منٹ کے لئے میرینیٹ کریں۔

2 .
اچاری مصا لحہ کی تیاری کے لیے ایک گرائنڈر میں کلونجی، سونف،سوکھا دھنیا، میتھیدانا، کٹی لال مرچ، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر،رائی دانہ اور نمک ڈال کر اچھی طرح پیس لیں۔

3 .
اب اس تیار مصالحہ کو ایک باؤل میں لیموں کا رس ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔ پھرہری مر چیں لے کر ان کودرمیان سے کاٹ لیں اور اسے تیارکیے ہوئے اچاری مصا لحے کے ساتھ بھردیں۔

4 .
مٹن مکھنی اچاری ہانڈیبنانے کے لئے پہلے سے گرم کیے ہوئے برتن میں مکھن،کھانے کا تیل،زیرہ اورپیاز ڈالیں اور پیاز کا رنگ ہلکا ہونے تک بھو ن لیں۔ اب ا درک لہسن ڈال کر چند سیکنڈ تک پکا لیں۔

5 .
اب اس میں میرینیٹ کیا ہوا مٹن ڈالیں اور جب تک مٹن کا رنگ نہ بدل جائے تب تک پکائیں پھر اس میں ٹماٹر کی پیوری ڈال کرتینسے چارمنٹ تک پکائیں۔ اب اس میں پانی ڈال کرڈھکن سے ڈھک دیں اور بیس سے پچیس منٹ تک پکائیں یا جب تک گوشت پوری طرح پک نہ جائے۔

6 .
پھراس میں دہی ڈال کر تیل الگ ہونے تک پکائیں اورلیموں کا رس ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔ پھر کریم ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکائیں اب اچاری مصالحہ بھری ہوئی ہری مرچیں ڈالیں اورایک سے دو منٹ تک پکائیں۔

7 .
مٹن مکھنی اچاری ہانڈی تیار ہے۔

Recipe Tips