Recipes

More

Mutton Pulao Recipe

Mutton Pulao Recipe

Research Content

The delectable and aromatic Mutton pulao recipe is another great addition to the extensive list of mouth-watering rice recipes on the menu of sooperchef.pk. This fragrant and delightful plateful of tasty rice is one of the mainly eaten recipes in all of Pakistan. There are many other recipes on sooperchef menu that you need to look into, some of the acme recipes on the menu right now are the tasty mutton stew recipe, the creamy Mutton Nihari, the flavorsome mutton champ roast and the tasty smoky and delectable smoked kaleji recipe. Mutton pulao is one of the most eaten rice recipes in Pakistan and its preparation procedure differ from place to place like in some cases as in the Kabuli pulao, it is garnished and dressed with dry fruits and nuts like cashews, almonds, and walnuts. No matter what the cooking progression is, pulao is always seasoned with broth or stock. This is one of the main ingredients which divide it from the biryani recipe as biryani is seasoned with spices. Biryani is said to be the progeny of the original pulao recipe as it was prepared in the Indian subcontinent almost four thousand years ago. The first meat and rice combination that was named as the pulao was made out of buffalo meat, but the contemporary versions of the pulao can be prepared with chicken, veal, mutton, beef, and lamb. You can learn the art of preparing the aromatic and delicious mutton pulao recipe by logging on to sooperchef.pk and downloading the complete recipe and preparation method in Urdu and English language.

Ingredients:
Salt (As Needed)
500 gm Mutton
2 Onions
150 gm Garam Masala
4 Cloves garlic
10 gm Ginger
1 TBSP Ginger Gralic Paste
7 Green Chilies
Salt (As Needed)
½ Liter Mutton stock
1 TBSP Tamarind
700 gm Guard Rice
1 TSP Mace
1 TBSP Black Pepper
1 TBSP Cinnamon
1 TSP Cloves
1 Bay Leaf
½ Cup Yogurt
1 TSP Kewra Water
Cooking Method:
1. In a bowl, add Guard Rice, water, and soak these rice for 22-25 Minutes
2. Take a Batis Cloth, add coriander seeds, whole cumin, Star Anise, Aniseeds, black pepper, cinnamon, cloves, bay leaf, and make a Potli bag
3. Add water in a pan, add Garam Masala Potli, Mutton, Onion, Garlic, Ginger, and simmer it for 15 Minutes, mutton Stock is ready
4. Add Ghee in a pan. Then add onion, let them golden brown and simmer it for 1 Minute
5. Now add water, simmer it for 1 minute, then ginger garlic paste, Green Chili and stir it well. Now add Mace powder, Green chili and stir it well
6. Then Add Mutton which is already prepared, Garam Masala, yogurt, salt, Mutton stock and stir it. Then simmer it for 3-5 Minutes
7. Next, Add Tamarind, soaked Guard Rice, Stir it well
8. Now add Mace powder, green chili, kewra water and simmer it for 15 Minutes
9. Your tasty mutton Yakhni pulao is ready to serve

Timings: 40 minutes Serve: 4 People

اجزاء مٹن 500 گرام پیاز 2 عدد گرم مصالحہ 150گرام لہسن 4 جوّے ادرک 10 گرام لہسن ادرک پیسٹ 1 کھانے کا چمچ سبز مرچ 7 عدد نمک حسبِ ذائقہ مٹن یخنی 1/2 لیٹر املی 1 کھانے کا چمچ گارڈ چاول 700 گرام جاوتری 1 چائے کا چمچ کالی مر چ ایک کھانے کاچمچ ثابت دھنیا 1 کھانے کا چمچ ثابت زیرہ 1 کھانے کا چمچ بادیان کا پھول 1 کھانے کا چمچ سونف 1 چائے کا چمچ کالی مرچ 1 کھانے کا چمچ دار چینی 1 کھانے کا چمچ لونگ 1 چائے کا چمچ تیز پات 1 عدد دہی 1/2کپ کیوڑہ پانی 1 چائے کا چمچ ترکیب ۔ایک باؤل میں گارڈ چاول لیں اور اس میں پانی ڈال کر بائیس سے پچیس منٹ تک بھگولیں ۔ اب ایک ململ کے کپڑے میں ثابت دھنیا ،ثابت زیرہ،بادیان کا پھول ،سونف ،کالی مرچ ،دار چینی ،لونگ اور تیز پات ڈا ل کر ایک پوٹلی بنا لیں ۔ ۔ایک پین میں پانی لیں اوراس میں گرم مصالحے کی پوٹلی ،مٹن ،پیاز ، لہسن اور ادرک ڈال کر بندکر دیں اور پندرہ منٹ تک دم دیں (یخنی تیار ہے )۔ ۔اب ایک پین میں گھی لیں اوراس میں پیاز ڈال کر براؤن کر لیں اور ایک منٹ تک دم دیں ۔ ۔اب اس میں پانی ڈال کرایک منٹ دم دے کر اس میں ادرک لہسن پیسٹ اورسبز مرچ ڈال کر اچھی طرح ہلا لیں ۔ ۔اب اس میں تیار کیا ہو امٹن ،گرم مصالحہ ،دہی اورنمک ڈال کر ہلا لیں اور مٹن یخنی ڈال کر تین سے پانچ منٹ تک دم دیں ۔ ۔اب اس میں املی ڈال کر ہلا لیں اور بھگوئے ہوئے گارڈ چاول اس میں ڈال کر اچھی طرح ہلالیں ۔ ۔اب اس میں جاوتری پاؤڈر ،سبز مرچ اور کھیوڑہ پانی ڈال کر پندرہ منٹ تک دم دیں ۔ آپکا مزیدار مٹن یخنی پُلاؤ تیار ہے ۔ پکا نے کا وقت: چالیس منٹ افراد: چار عدد

Recipe Tips

Avarage Rating: (5)
Total Reviews:1
03 Feb 2022 08:04 PM
I am very glad to find your website. Thank you Read More