Mutton Roast Masala
Mutton Roast Masala
Research Content
Mutton Roast Masala Recipe in Urdu & English
Roasted meat is one of the many spicy delicacies of Pakistan recipes. Sooperchef is bringing you the tasty mutton roast masala recipe that you can enjoy with your friends and family. This tangy and spicy bakra eid recipes is something you cannot miss at any cost. You can visit Sooperchef.pk for a wide range of tasty Mutton recipes like mutton Mandi, mutton chanp masala, mutton kunna and the delectable Punjabi Mutton curry. There are many variants ranging from beef roast to the exotic quail roast. But the most favorite and lavished roast meat of Pakistan is the mutton roast. The mutton roast also is known as the lamb roast, is an original recipe of the northern areas Pakistan from the KPK province where it was originally made out of sheep’s meat and was known as the “shinwari”. Roasting techniques are popular all over the world and roasted mutton meat is a significant part of many cuisines all over the world. Other bbq recipes are prepared by grilling, skewing or braising. Smoking the meat is another technique that is prevalent in many parts of the world and is steadily gaining popularity in the Many other meat recipes are prepared using veal, beef, chicken or fish. The Mutton roast recipe is eaten all over Pakistan with great delight by old and young alike, especially on festivities like Eid and grand family gatherings. Learn the art of preparing the spicy mutton roast recipe and download it with the complete preparation method of mutton roast recipe in Urdu and English at Sooperchef
Ingredients
- Mutton 500g
- Ghee 2 tbsp
- Ginger Garlic Paste 1tbsp
- Turmeric 1tsp
- Salt as per taste
- Water 2 cup
- Yogurt 2 tbsp
- Whole Red Chili 5g
- Whole Cumin 1 tsp
- Lemon Juice 1 tbsp
- Whole Black Pepper 1tsp
- Fennel 1 tsp
- Ginger (cube cutting) 5g
- Garlic 5g
- Green Coriander garnishing
Cooking Method
1- In a cooking pan, add ghee, ginger garlic paste, turmeric and sauté it.
2- Now, add salt, mutton and cook for 2-3 minutes.
3- After that, add water and steam for 35-40 minutes or until tender.
4- In a grinder, add yogurt, whole red chili, whole cumin, lemon juice, black pepper, fennel, ginger, garlic and grind it. Roast masala is ready.
5- After steam, add roast masala and cook for 8-10 minutes or until masala remain half.
6- Use green coriander for garnishing.
Your tasty Mutton Roast Masala now ready to serve.
Cooking time: one hour
Serve: 2 persons
اجزا ء ۔ مٹن (نلی والا ) 500گرام ۔ گھی دو کھانے کے چمچ ۔ ادرک لہسن پیسٹ ایک کھانے کا چمچ ۔ ہلدی ایک چائے کا چمچ ۔ نمک حسبِ ذائقہ ۔ پانی دو کپ ۔ دہی دو کھانے کے چمچ ۔ ثا بت لال مرچ 5گرام ۔ ثابت زیر ہ ایک چائے کا چمچ ۔ لیموں کارس ایک کھانے کا چمچ ۔ ثابت کالی مرچ ایک چائے کا چمچ ۔ ثابت سونف ایک چائے کا چمچ ۔ ادرک(کیوب کٹنگ ) 5گرام ۔ ثا بت لہسن 5گرام ۔ ہرا دھنیا بطور گارنش ترکیب ۔ایک پین میں گھی لیں اوراس میں اد رک لہسن پیسٹ اور ہلدی ڈال کر ہلا لیں اب اس میں نمک اور مٹن ڈا ل کر دو سے تین منٹ تک پکا ئیں ۔ ۔ اب اس میں پانی ڈال کر پینتیس سے چالیس منٹ یا گلنے تک دم دیں ۔ ۔اب ایک گرائینڈر میں دہی ،لال مرچ ،ثابت زیرہ ،لیموں کارس ،کالی مرچ ،سونف ،ادرک ،لہسن اور پانی ڈال کر گرائینڈ کر لیں ۔ ۔اب دم کھول کر اس میں تیار شدہ روسٹ مصا لحہ ڈال دیں اور آٹھ سے دس منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ مصا لحہ خشک ہوکر تھوڑا رہ جائے ۔ ۔اب ہرا دھنیا کو بطور گارنش استعمال کر لیں ۔ آپکا مزیدار مٹن روسٹ مصا لحہ تیار ہے ۔ پکانے کا وقت: ایک گھنٹہ افراد : دو عدد