Recipes

More

Parda Biryani Recipe

Parda Biryani Recipe

  • PREP TIME
    30
  • COOK TIME
    90
  • SERVING
    5

Research Content

Unique and full of flavors Parda Biryani Recipe is a must try. A delightful treat for all the biryani lovers. Try this scrumptious Parda Biryani Recipe and don’t forget to share your feedback with us.


 Ingredients

Ingredients for dough:
Ingredients for mutton:
Ingredients for rice:
Ingredients for garnish:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add flour, salt, oil and yogurt. In a separate bowl mix warm milk, sugar, yeast well and leave it for 5 to 10 minutes. Mix the mixture into flour and knead a soft dough. Cover it with cling film for one hour.

2 .
In a pan heat oil, add onion and cook until translucent. Add ginger garlic paste and cook for 2-3 minutes, then add tomatoes and cook until skin separates.

3 .
Now add mutton and cook until it changes color. Add black pepper, white pepper, coriander powder, salt, garam masala, cloves, nutmeg powder, cinnamon stick and bay leaf, mix well.

4 .
Add half cup of water and cook for 10 to 15 minutes on medium flame. Then add another half cup of water, cover and let it simmer for 15 to 20 minutes on low flame. Take it off the flame and let it cool down.

5 .
Boil water in a pan, add cumin, salt, bay leaf and vinegar in it. Add rice and cook them cook on low flame until 80% cooked.

6 .
Roll out the dough into a large disk in round shape.

7 .
Grease a glass bowl with melted butter, sprinkle nigella seeds. Put the dough in glass bowl, covering all the sides properly.

8 .
Now make layers with rice, mutton gravy, peas, carrots, fried onion and coriander leaves. Sprinkle almonds, cashew, saffron water and green chilies on top. Cover it with dough.

9 .
Bake in a preheated oven at 180 degree for 20 to 30 minutes or until golden.

10 .
Your Parda Biryani is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک باؤل میں میدہ، نمک، کھانے کا تیل اور دہی ڈالیں۔اب ایک دوسرے باؤل میں گرم دودھ، چینی اور خمیر ڈال کر مکس کریں اور پانچ سے دس منٹ کے لئے رکھ دیں۔پھر اس مکسچر کو میدہ میں مکس کریں اور نرم ڈو گوندھ کر ایک گھنٹے کے لئے ڈھانپ کر رکھ دیں۔

2 .
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز ڈالیں اور پیاز کا کچا پن مرنے تک پکائیں۔اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر دو سے تین منٹ کے لئے پکائیں۔پھر اس میں ٹماٹر ڈا ل کر اچھی طرح بھون لیں۔

3 .
اب اس میں مٹن ڈال کر رنگ تبدیل ہونے تک پکائیں۔پھر اس میں کالی مرچ، سفید مرچ، دھنیا پاؤڈر، نمک، گرم مصالحہ، جویں، جائفل پاؤڈر، دارچینی اور کڑی پتہ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

4 .
اب اس میں آدھا کپ پانی ڈال کر درمیانی آنچ پر دس سے پندرہ منٹ کے لئے پکائیں۔پھر دوبارہ اس میں آدھا کپ پانی ڈالیں اور ڈھکن سے ڈھانپ کر درمیانی ہلکی آنچ پرپندرہ سے بیس منٹ کے لئیدم پر کر رکھ دیں۔اب چولہا بند کردیں اورٹھنڈاہونے دیں۔

5 .
ایک باؤل میں پانی ابال کر اس میں ذیرہ، نمک، کڑی پتہ اور سرکہ ڈالیں۔اب اس میں چاول ڈال کر ہلکی آنچ پر تین چوتھائی گلنے تک پکائیں۔

6 .
ڈو کو ایک گولائی میں بیل لیں۔

7 .
ایک شیشے کے باؤل کو مکھن لگا کر چکنا کر لیں اور اس میں کلونجی چھڑک دیں۔اب ڈو کو شیشے کے باؤل میں ڈال کر اچھے سے ڈھانپ لیں۔

8 .
پھر اس میں چاول، مٹن گریوی، تلا ہوا پیاز، مٹر، ابلی ہوئی گاجر اور دھنیے کی تہہ لگا لیں۔اب اس کے اوپر بادام، کاجو،ہری مرچ ڈالیں اور زعفران کا پانی چھڑک دیں۔پھر اس کو ڈو سے ڈھانپ دیں۔

9 .
اب پہلے سے گرم اوون میں 180ٹمپریچر پر بیس سے تیس منٹ تک یا گولڈن ہونے تک پکائیں۔

10 .
مزیدارپردہ بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips

Avarage Rating: (5)
Total Reviews:1
03 Feb 2022 08:04 PM
I am very glad to find your website. Thank you Read More