Recipes

More

White Mutton Pulao Recipe

White Mutton Pulao Recipe

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    60
  • SERVING
    5

SuperChef offers a recipe for a festive White Mutton Pulao, perfect for Bakra Eid celebrations. This fragrant dish features tender mutton cooked in a flavorful yakhni (stock) and fluffy rice. You'll find a complete ingredient list and instructions for making this special Eid dish. 

 Ingredients

Ingredients for Garam Masala Potli
Ingredients for Yakhni:
Ingredients for Pulao

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
Take a muslin cloth and place red whole chilies, cumin seeds, coriander seeds, green cardamom, black cardamom, star anise, cinnamon stick and make a potli by tying the knot.

2 .
In a pot add mutton, onion, salt, garam masala potli, water, Shan Ginger Garlic Paste and mix it well. Now cover and cook for 25-30 mins.

3 .
Now take off the lid and separate mutton from stock. Reserve the stock for later use.

4 .
In a pot heat oil and add onion and cook until light brown. Add black peppercorns, cumin seeds, black cardamom and cook for a minute.

5 .
Add Shan Ginger Garlic Paste and cook for 1 minute.

6 .
Add boiled mutton, yogurt and cook for 3-4 mins. Add mutton stock and bring it to a boil.

7 .
Add soaked rice and cook until 80% water dries out. Now cover and steam over low flame for 10-12 mins.

8 .
Your White Mutton Pulao is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
گرم مصالحہ پوٹلی بنانے کے لئے ململکے کپڑے میں سرخ مرچیں، زیرہ، دھنیا، ہری الائچی، کالی الائچی، ستارہ سونف اور دارچینی سٹکس ڈال کر گرہ باندھ کر پوٹلی بنا لیں۔

2 .
سٹاک بنانے کے لئے ایک برتن میں مٹن، پیاز، نمک، گرم مصالحہ پوٹلی، پانی اور شان ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں پھر اسے ڈھانپ کرپچیس سے تیس منٹ تک پکائیں۔

3 .
اب ڈھکن اتار کر مٹن کو سٹاک سے الگ کریں اور سٹاک بعد میں استعمال کے لیے محفوظ کریں۔

4 .
پلاؤ بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کاتیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر ہلکا براؤن ہونے تک پکائیں پھر اس میں کالی مرچ، زیرہ، کالی الائچی ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔

5 .
اب اس میں شان ادرک لہسن کا پیسٹڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔

6 .
پھر اس میں ابلا ہوا مٹن، دہی ڈال کرتین سے چارمنٹ تک پکائیں پھر مٹن سٹاک ڈال کر ابال لیں۔

7 .
اب اس میں بھیگے ہوئے چاول ڈالیں اوراسی فیصد پانی خشک ہونے تک پکائیں پھر ڈھک کر ہلکی آنچ پردس سے بارہمنٹ تک دم دیں۔

8 .
سفید مٹن پلاؤ تیار ہے۔

Recipe Tips