Arvi (Arbi) Masala Recipe
Arvi (Arbi) Masala Recipe
Research Content
Perfect Arvi (Arbi) Masala Recipe to try today. Wonderful taste and easy to make. Give this Arvi Recipe a try!
How to make Arbi Masala Recipe
Ingredients1 Kg Taro (peeled)
1-2 Tsp Salt
2-3 Tbsp Cooking Oil
1 Tsp Mustard Seeds
1 Tsp Carom Seeds
1 Tsp Cumin Seeds
10-12 Bay Leaf
1 Tbsp Cooking Oil
2 Tbsp Ginger Garlic Paste
½ cup Onion
¼ cup Tomatoes (chopped)
Salt To Taste
1-1/2 Tsp Coriander Powder
2 Tsp Red Chili Powder
½ Tsp Turmeric Powder
1 Tsp Mango Powder
½ cup Water
½ tsp garam masala
2-3 green chili
2 tbsp Green Coriander
Direction:
Peel the Taro and cut into slices
Add salt and mix it well and rest it for 15-20 mins. After wash them
In a cooking pan, add cooking oil, rai dana, ajwain, cumin, kari patta and cook for a mins.
Now, add washed taro and cook for 2-3 minute and set aside
In a cooking pan, add cooking oil, ginger garlic paste, onion and fry for a while
Now add tomatoes, salt, coriander powder, red chili powder, turmeric powder, mango powder and cook for a while
Now add water, cooked taro and mix it well and cover it and cook until fully tender (add more water if required) now garnish with garam masala, green chili, green coriander.
اجزاء: اروی ایک کلو نمک ایک سے دو چائے کے چمچ کھانے کا تیل 2-3 کھانے کے چمچ رائی کے دانے 1چائے کا چمچ اجوائن 1 چائے کا چمچ زیرہ 1چائے کا چمچ تازہ کری پتہ 10-12 کھانے کا تیل 1 کھانے کا تیل ادرک لہسن پیسٹ 2 کھانے کے چمچ پیاز(چوپ) آدھا کپ ٹماٹر(چوپ) ایک چوتھائی کپ نمک حسبِ ذائقہ دھنیا پاؤڈر ڈیڑھ چائے کا چمچ لال مرچ پاؤڈر 2چائے کا چمچ ہلدی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ آم چور 1 چائے کا چمچ پانی آدھا کپ گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ ہری مرچ(سلائس) دو سے تین ہرا دھنیا 2 کھانے کے چمچ
ترکیب:
اروی کو چھیل کر سلائس میں کاٹ لیں۔ اب اس میں نمک ڈا ل کر اچھی طرح ملا لیں اور پندرہ سے بیس منٹ تک رکھ دیں اور بعد میں دھو لیں۔
ایک پین میں کھانے کے تیل لیں اس میں رائی دانہ، اجوائن،زیرہ، کری پتہ ڈال کر تھوڑی دیر پکا لیں،
اب اس میں دھولی ہوئی اروی ڈال دیں۔
اب اس کو دو سے تین منٹ تک پکا لیں اور نکا ل کر رکھ دیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل لیں اس میں ادرک لہسن ، پیاز ڈال کر فرائی کر لیں
اب اس میں ٹماٹر، نمک ، دھنیا، لال مرچ، زیرہ، ہلدی، آم چور ڈال کر تھوڑی دیر پکا لیں،
اب اس میں تیار کی ہوئی اروی پانی ڈال کر اچھی طرح ملا لیں اب اس کو ڈھک کر پکا لیں جب تک اچھی طرح گال نہ جائے۔