Lahori Murgh Cholay
Lahori Murgh Cholay
Research Content
Lahori Murgh Cholay Recipes in Urdu & English
Lahori Murgh Cholay recipe is a traditional, aromatic Pakistani recipe which originated from the historical city of Lahore and is a significant part of the Punjabi cuisine. Lahore is a city rich in culture and their food signifies this statement. There are many other Special Pakistani dishes like kabab masala, kofta biryani, chicken Nawabi handi and Bombay biryani. Lahori people are known not only in Pakistan but all over the world for their love of food and Lahori cuisine also has achieved popularity because of its palatable and milder flavor chiefly through the Pakistani population living abroad. Lahori Murgh Chanay recipe is a personal favorite of Punjabis when it comes to breakfast especially on weekends and is a Significant part of Ramadan recipes. This dish is full of nutrients as much as it’s full of taste, its key ingredients are chicken and chickpeas which are full of essentials like protein and carbohydrates. Other essential spices and herbs like cumin, coriander, red chili powder, black chili powder and ginger garlic paste are added to provide it with its aroma and beautiful texture along with a delectable taste. You can visit sooperchef to download the complete recipe of murgh cholay and preparation method of organizing this mouth watering recipe or you can follow our step by step video guide that will assist you from start to end.
How to make Lahori Murgh Cholay
Ingredients:- 400 gm Chicken Legs
- 1 & 1/2 Cup Boiled Chickpeas
- 1/2 Cup Cooking Oil
- 1 Onion (Chopped)
- 1 TSP Whole Cumin
- 2 Green Chilies (Chopped)
- 1 & 1/2 TBSP Ginger Garlic Paste
- 2 Tomato
- 2 TBSP Yogurt
- Salt (As Needed)
- 1 Cup Hot Water
- 2 TBSP Lahori MurghCholy Masala
Lahori MurghCholy Masala Ingredients:
- 1 TBSP Salt
- 2 TBSP Whole Coriander
- 2 TBSP Whole cumin
- 8 Cloves
- 2 TBSP Red chili crushed
- 3 Pieces of Cinnamon
- 3 Black Cardamoms
- 2 Star anise
- 4 Green Cardamom
- 3 TBSP Chicken Powder
- 1/2 Baking Baking soda
- 1/4 TSP Ajwain
- 5 gm Javitri
- 1 TSP Turmeric
- In a pan, add all ingredients (above mentioned) and roast it.
- Now, add in grinder and grind it well.
- Lahori Murgh Choly Masala now ready.
- In a pan, add whole Mugh cholay masala and roast it.
- After that, grind it in a grinder.
- In a cooking pan, cooking oil, onion, whole cumin, green chili and cook until light brown.
- Now, add ginger garlic paste, chicken legs, tomato, yogurt, salt, murgh cholay masala and cook for 2-3 minutes.
- Now, add hot water (1/2 cup), and steam for 8-10 minutes, then cook it for 2-3 minutes.
- Now, add boiled chickpeas, hot water and cook for 1-2 minutes.
- Now, steam for 2-3 minutes and add garnish.
- Your tasty Lahori Murgh Cholay now ready to serve.
- Cooking time: one hour
- Serve: 3
اجزاء چکن لیگز چار سو گرام کھانے کا تیل آدھا کپ پیاز چوپ ایک عدد ثابت زیرہ ایک چائے کا چمچ سبز مرچ چوپ دو عدد ادرک لہسن پیسٹ ڈیڑہ کھانے کا چمچ ٹماٹر دو عدد دہی دو کھانے کے چمچ نمک حسبِ ذائقہ گرم پانی ایک کپ اُبلے ہوئے سفید چنے ڈیڑھ کپ لاہوری مرغ چھولے مصالحہ دو کھانے کے چمچ لاہوری مرغ مصالحہ بنانے کا طریقہ: اجزاء نمک ایک کھانے کاچمچ ثابت دھنیا دو کھانے کے چمچ ثابت زیرہ دو کھانے کے چمچ لونگ آٹھ عدد لال مرچ کُٹی ہوئی دو کھانے کے چمچ دار چینی تین عدد بڑی اِلائچی تین عدد بادیان دو عدد سبز اِلائچی چار عدد چکن پاؤڈر تین کھانے کے چمچ میتھا سوڈا آدھا چائے کاچمچ اجوائن ایک چوتھائی چائے کا چمچ جلوتری پانچ گرام ہلدی ایک چائے کا چمچ ان سب کو بھون کر گرائینڈ کر لیں اور استعمال کر یں ۔ ترکیب ۔ایک پین میں ثابت لاہوری مُرغ مصالحہ لیں اور بھون کر گرائینڈ کر لیں۔ ۔اب ایک پین میں کھانے کا تیل لیں اور ا س میں پیاز ،ثابت زیرہ اورسبز مر چ ڈال کر لائٹ براؤن کر لیں ۔ ۔اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ، چکن لیگز ،ٹماٹر ،دہی ،نمک اور لاہوری مرغ چھولے مصالحہ ڈال کر دوسے تین منٹ بھونائی کر لیں ۔ اب اس میں گرم پانی (آدھا کپ )ڈال کر آٹھ سے دس منٹ تک دم دیں اور دو سے تین منٹ تک بھونائی کرلیں ۔ ۔اب اس میں اُبلے ہوئے سفید چنے اور گرم پانی (آدھا کپ ) ڈال کر ایک سے دو منٹ تک پکا لیں ۔ ۔اب اسے دو سے تین منٹ تک دم دینے کے بعدگارنش کر لیں ۔ آپکا مزیدار لاہوری مرغ چھولے مصالحہ تیار ہے ۔ پکانے کا وقت: ایک گھنٹہ افراد: تین