Recipes

More

Mini Box Samosa Chaat Recipe

Mini Box Samosa Chaat Recipe

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    25
  • SERVING
    3

A delightful snack to enjoy your iftar this Ramzan! Enjoy the deliciousness of the mini box samosa chaat recipe by SuperChef.

 Ingredients

Ingredients for Mini Box Samosa:
Ingredients for Green Chutney:
Ingredients for Imli Chutney:
Ingredients for Assembling:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pan heat oil and add onion. Cook for a minute. Now add turmeric powder, red chili powder, red chili powder, cumin seeds, coriander seeds crushed, salt and cook for 1-2 mins. Turn off the flame.

2 .
In a bowl add boiled potatoes and mash them well. Add the prepared masala, green coriander, green chilies, 1 tsp of coriander seeds crushed and mix it well.

3 .
Now take a samosa patti. Brush flour mixture in the center. Place another samosa patti on it perpendicularly.

4 .
Add prepared potato mixture in the center and make box shape. Bind the samosa with flour mixture. Note: Can be frozen in an airtight bag for 2-3 weeks.

5 .
In a wok heat oil and add prepared samosa. Deep fry until crispy and golden in color. Set aside. Your Mini Box Samosa are ready.

6 .
In a blender add green coriander, mint leaves, cumin seeds, salt, water, green chilies, garlic and blend into smooth paste. Your green chutney is ready. Set aside.

7 .
In a pan heat tamarind pulp, water, sugar and cook for 1-2 mins.

8 .
Add cumin seeds, red chili flakes, salt and cook for 2-3 mins. Turn off flame and let it cool at room temperature. Your Imli Chutney is ready.

9 .
In a plate place mini box samosa and them top them with green chutney, imli chutney, yogurt, onion, pomegranate, sev, green coriander, mint leaves. Your Mini Box Samosa Chaat is ready. Serve and enjoy.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
مِنی باکس سموسہ بنانے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔ اب اس میں ہلدی پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، زیرہ، دھنیا پسا ہوا اور نمک ڈال کر ایک سے دو منٹ تک پکائیں۔

2 .
اب ایک باؤل میں ابلے ہوئے آلو ڈال کر اچھی طرح میش کرلیں۔پھر اس میں تیار مصالحہ، ہرا دھنیا، ہری مرچ اور پسا ہواھنیا ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

3 .
پھر سموسہ پٹی لے کر اس کے درمیان فلار مکسچر لگائیں اور دوسری سموسہ پٹی رکھ دیں۔

4 .
اب اس کے درمیان آلوؤں کامکسچر رکھ کر باکس کی شکل بنا لیں۔پھر سموسے کو فلار مکسچر کی مدد سے بند کریں۔ نوٹ:سموسوں کو ایئر ٹائٹ بیگ میں دو سے تین ہفتوں کے لئے رکھ سکتے ہیں۔

5 .
پھر ایک کڑاہی میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں تیار سموسے ڈال کر کرسپی اورگولڈن ہونے تک ڈیپ فرائی کرلیں۔ مِنی باکس سموسے تیار ہیں۔

6 .
سبز چٹنی بنانے کے لئے ایک بلینڈر میں ہرا دھنیا، پودینے کے پتے، زیرہ، نمک، پانی، ہری مرچ، لہسن ڈال کر پیسٹ میں بلینڈ کرلیں۔ہری چٹنی تیار ہے۔

7 .
املی چٹنی بنانے کے لئے ایک پین میں املی کا گودا، پانی اور چینی ڈال کر ایک سے دو منٹ تک پکائیں۔

8 .
اب اس میں زیرہ، کٹی لال مرچیں اور نمک ڈال کردو سے تین منٹ تک پکائیں۔ چولہا بند کرکے ٹھنڈا ہونے دیں۔املی چٹنی تیار ہے۔

9 .
اسمبلنگ کے لیے ایک پلیٹ میں مِنی باکس سموسے رکھ کر ان پر ہری چٹنی، املی چٹنی، دہی، پیاز، انار، سیویاں، ہرا دھنیا اور پودینے کے پتے ڈالیں۔مِنی باکس سموسہ چاٹ تیار ہے۔

Recipe Tips

Avarage Rating: (5)
Total Reviews:1
19 Sep 2024 06:34 AM
I am very glad to find your website. Thank you Read More