Learn how to make the melt-in-your-mouth mini Rasmalai, a delicious and festive dessert perfect for Iftar! This easy-to-follow recipe will guide you through every step, from preparing the soft and spongy rasgullas to making the rich and creamy milk sauce.
Ingredients
Ingredients for Rasmalai
Ingredients for Sugar Syrup
Ingredients for Saffron Milk
Ingredients for Assembling
DIRECTIONS
If you are looking for some delicious recipes which
are
easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes
with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and
tested recipes which every foodie will love to try.
1 .
In a pot heat milk and bring it to a boil. Add 1 tbsp of vinegar and mix it well. Add 1 tbsp of vinegar again and cook until milk curdles.
2 .
Now in a bowl place muslin cloth and pour the curdled milk into it. Squeeze the liquid from the curdled milk in muslin cloth.
3 .
Now transfer the curdled milk onto kitchen board and knead it for 1 minute.
4 .
Add corn flour and then knead again until the mixture combines into dough shape.
5 .
Now take small parts from the mixture and make small ball shapes. Your rasmalai is ready. Set aside.
6 .
In a pot heat water and add sugar. Cook until sugar dissolves.
7 .
Now add prepared rasmalai into it and cook for 3-4 minutes over high flame.
8 .
Now cover and cook for 2-3 mins over low flame.
9 .
Turn off the flame and let them soak in sugar syrup until used.
10 .
In a pot heat milk and add sugar, cardamom powder, dry milk powder, saffron and cook for 10-15 mins or until slightly thickens. Set aside.
11 .
Now take rasmalai and squeeze out the sugar syrup slightly.
12 .
Place them on a serving dish and pour saffron milk on top.
13 .
Garnish it with chopped nuts mini Rasmalai is ready.
اجزاء
DIRECTIONS
اگر آپ مزیدار اور
آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔
سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا
سکتی
ہیں۔
آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔
1 .
رس ملائی بنانے کے لئے ایک برتن میں دودھ کو ابال کر اس میں ایک چمچ سرکہ ڈال کر اچھی طرح مکس کر یں پھراس میں دوبارہ ایک چمچ سرکہ ڈال کر دودھ پھٹنے تک پکائیں۔
2 .
اب ایک باؤل میں ململ کا کپڑا رکھ کر اس میں اس میں پھٹا ہوا دودھ ڈال کر نچوڑ لیں۔
3 .
پھراسے ایک منٹ تک گوندھیں۔
4 .
اب اس میں کارن فلار ڈال کراسے پھر دوبارہ گوندھیں جب تک کہ آمیزہ آٹے کی شکل میں نہ مل جائے۔
5 .
پھراس مکسچر سے چھوٹے چھوٹے حصے لیں اور چھوٹی گیند بنائیں۔رس ملائی تیار ہے۔
6 .
شوگر سیرپ بنانے کے لئیایک برتن میں پانی گرم کرکے اس میں چینی ڈال کر چینی گھلنے تکپکائیں۔
7 .
اب اس میں تیار رس ملائی ڈال کر تیز آنچ پرتین سے چارمنٹ تک پکائیں۔
8 .
پھراسے ڈھک کر ہلکی آنچ پردو سے تین منٹ تک پکائیں۔
9 .
اب چولہہ بند کر دیں اور انہیں چینی کے شربت بھیگو دیں۔
10 .
زعفران کا دودھ بنانے کے لئے ایک برتن میں دودھ گرم کریں اور چینی، الائچی پاؤڈر، خشک دودھ کا پاؤڈراورزعفران ڈال کردس سے پندرہ منٹ یاں ہلکہ گاڑھا ہونے تک پکائیں۔
11 .
اسیمبلنگ کے لئے رس ملائی لیں اوراس میں سے چینی کے شربت کو ہلکا سا نچوڑ لیں۔
12 .
پھرانہیں سرونگ ڈش پر رکھیں اور اوپر زعفران کا دودھ ڈال دیں۔
13 .
مینی رس ملائی تیار ہے۔ کٹے ہوئے گری دار میوے سے گارنش کریں۔