Chicken Lasagna
Chicken Lasagna
Research Content
Lasagna Recipe in Urdu & English
Lasagna is an Italian dish which is a complex of multilayered, wide, flat-shaped pasta and considered to be possibly one of the oldest types of pasta. Lasagna is also known as a dish prepared with several sheets of lasagna, layered on top of each other and alternated with different sauces and ingredients like cheese and minced meat etc. There are many other internationally famous recipes like the Italian salad, macaroni cheese rolls, chicken wraps and Italian chicken. The chicken lasagna recipe originated in the middle ages of Italy and has been attributed the city of Napoli in Southern Italy. The first recorded recipe of lasagna is said to be noted down in an Italian book Liber de Coquina, during the 14th century. The early variant of the lasagna was said to be made with flat fermented dough in the form of a sheet, assorted with cheese and spices and was eaten with a small pointy stick. The current shape of the lasagna is flat having many layers of pasta on top if each other. In Pakistan it is mostly prepared using minced chicken meat but sometimes beef is also used. Other essentials like parmesan cheese, mozzarella and cheddar cheese, garlic and tomato paste are used in the preparation too. You can download the complete recipe and preparation method in urdu and English language from SooperChef along with a step by step video guide that will help you achieve perfection for your lasagna recipe.
Ingredients
- Chicken Mince 500g
- Olive Oil 3 tbsp
- Onion (Chopped) 3 tbsp
- Mehran Garlic Paste 1 tbsp
- Carrot (Chopped) 1
- Tomato Puree 6 tomatoes
- Salt as per taste
- Mehran Black Pepper Powder 1- ½ tbsp.
- Mehran Vinegar 2 tbsp
- Sugar 1 tbsp
- Oregano 1 tsp
- Butter 4 tbsp
- Milk ½ liter
- Cinnamon ½ tsp
- Tomato paste 2 tbsp
- Water as needed
- Lasagna Sheets 150g
- Cooking oil 3 tbsp
- Mehran ketchup 4 tbsp
- Parmesan cheese ½ cup
- Mozzarella cheese ½ cup
- Maida 1 cup
- Tomato, capsicum for garnish
Cooking Method
1- In a cooking pan, add olive oil, onion, Mehran Garlic Paste, carrot and cook for a while.
2- Now, add chicken mince and cook for a while.
3- Now, add tomato puree, Mehran Salt, Mehran Black pepper powder, Mehran Vinegar, tomato paste, sugar, oregano and cook for 2-3 minutes.
4- Now, steam for 5 minutes then cook for 3-4 minutes on high flame.
5- In another cooking pan, add butter, maida, cinnamon powder, milk, salt, Mehran Black pepper powder and cook until thickened. White sauce is ready now.
6- In a cooking pot, add water (for boiling), salt, lasagna sheets and let them boil.
7- In a bowl, add cooking oil, place the boiled lasagna sheets, cooked chicken, white sauce, sheet, Mehran ketchup, cooked chicken, white sauce and at the end use Parmesan cheese, mozzarella cheese, tomato, capsicum for garnish.
8- Now cover with foil pepper and oven bake for 10 minutes on 180 °C.
9- After that remove the cover and oven bake again on 180 °C for 10 minutes.
Your tasty Chicken Lasagna now ready to serve.
Cooking time: one hour
اجزاء چکن قیمہ پانچ سو گرام زیتون کا تیل تین کھانے کے چمچ پیاز چوپ تین کھانے کے چمچ مہران لہسن پیسٹ ایک کھانے کا چمچ گاجر چوپ ایک عدد پسے ہوئے ٹماٹر چھ عدد مہران نمک حسبِ ذائقہ مہران کالی مرچ پاؤڈر ڈیڑھ کھانے کے چمچ مہران سرکہ دو کھانے کے چمچ چینی ایک کھانے کا چمچ اوریگانو ایک چائے کا چمچ مکھن چار کھانے کے چمچ دودھ آدھا لیٹر دار چینی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ ٹماٹو پیسٹ دو کھانے کے چمچ پانی حسبِ ضرورت لزانیہ شیٹ ڈیڑھ سو گرام کھانے کا تیل تین کھانے کے چمچ وائٹ سوس آدھا کپ مہران کیچپ چار کھانے کے چمچ پامزان چیز آدھا کپ موزریلہ چیز آدھا کپ ٹماٹر،شملہ مرچ بطورگارنش ترکیب ۔ایک پین میں زیتون کا تیل لیں اور اس میں پیاز ،مہران لہسن پیسٹ اور گاجر ڈال کر ہلکا سا پکا ئیں اور اب چکن قیمہ ڈال کر دوبارہ ہلکا سا پکا لیں ۔ ۔اب اس میں پسے ہوئے ٹماٹر، مہران نمک ،مہران کالی مرچ پاؤڈر ،مہران سرکہ ،ٹماٹو پیسٹ ،چینی اوراور یگانو ڈا ل کر دو سے تین منٹ تک پکا ئیں اور پانچ منٹ تک دم دے کر تین سے چا ر منٹ تک بھُونائی کر لیں اور مکھن ڈال کرہلکا سا پکا لیں ۔ ۔اب اس میں دودھ ،نمک ،دارچینی پاؤڈر،مہران کالی مرچ پاؤڈر ڈا ل کر ملا ئیں اور گاڑھا کر لیں ۔ ۔اب ایک برتن میں پانی، نمک ،کھانے کا تیل اور لزانیہ شیٹ ڈال کر اُبال کر چھان لیں ۔ ۔ایک باؤل لیں اور اس میں کھانے کاتیل لگا کر لزانیہ شیٹ ،تیار کیا ہوا وائٹ سوس اور مہران کیچپ ڈال لیں اور اس عمل کو دہرا لیں ۔ ۔اب اس میں پامزان چیز اور موزریلہ چیزڈال کر شملہ مرچ اور ٹماٹر کی گارنش کر لیں۔ ۔اب اسے 180ڈگری سینٹی گریڈ پر بیس سے پچیس منٹ تک اوون بیک کر لیں ۔ آپکا مزیدار چکن لزانیہ تیار ہے ۔ پکا نے کا وقت : ایک گھنٹہ افراد: تین