Keema Samosa Recipe (Pakistani)
Keema Samosa Recipe (Pakistani)
Research Content
Keema/Qeema Samosa Recipe
Hello Foodies. Welcome to SooperChef, your ultimate kitchen companion that guides you to make delectable and unique dishes every single day by providing you the complete recipe, ingredients, instructions along with the cooking method, all covered in the 1-minute instant cooking video. You can watch the video and cook within the comfort of your home and try a unique mouthwatering recipe every single day for your family and loved ones. This time, SooperChef is bringing you the desi delight of special type of Samosa Recipe that is known as Keema Samosa Recipe. This favorite and famous kind of samosa is eaten and loved as a snack all across the nation. Serve it with ketchup, sausage or mint chutney and enjoy munching on Qeema Samosas. The name depicts the ingredients quite well. The recipe is made out of minced meat that can be from chicken, mutton or beef as per your taste and preference. The minced meat is boiled and mixed with the basic spices to add sour taste to mesmerize your taste buds and filled in the samosa patti. After that, all you need to do is deep frying them in the cooking oil until it gives a golden brownish shade to the samosas. Your delicious Qeema samosas are ready to be served. They can be eaten at any time of the day to curb your hunger cravings and we are quite sure that this recipe is going to fill your stomach for a long time as well. Watch the above one-minute instant cooking video and learn how to make Qeema Samosas within the comfort of your own kitchen. You can also download the Android and iOS apps for free and get the daily push notification of new recipe every single day as SooperChef is the largest digital food network that provide you a complete support and learning to cook delectable and vibrant new dishes every single day.
How to make Keema Samosa Recipe
Ingredients for Filling Mixture:2 Tbsp Cooking Oil
1 Tbsp Ginger Garlic Paste
300 gm Minced Mutton
Salt (As Needed)
½ Tsp Cumin (Roasted & Crushed)
½ Tsp Turmeric powder
½ Tsp Coriander (Roasted & Crushed)
2 Tbsp (Red Chili Powder)
3-4 Green Chilies (Chopped)
2 Medium Sized Onions (Chopped)
2 Tbsp Fresh Coriander
Ingredients for Qeema Samosa:
2 Tbsp All purpose Flour
Water (As Needed)
Samosa Patti’s (As Required)
Filling Mixture (As Required)
Cooking Oil (As needed for frying)
Directions for Filling Mixture:
1.Add Cooking oil in a pan, let it some warm
2.Then add ginger garlic paste, fry it lightly then add mutton minced, & cook for a while
3.Now add salt, roasted Cumin (crushed), turmeric powder, roasted coriander (crushed), red chili powder, mix well & cook until fully done
4.Add Green Chilies, onions, fresh coriander, & cook
5.Filling mixture Qeema Samosa is ready
Directions for Qeema Samosa:
1.Add water in a small bowl then add Maida & prepare a mixture
2.Take a roll patti & make small samosa in a triangle shape
3.Apply Maida mixture (which we have prepared in 1st step) at the corners of samosa with the help of a soft brush
4.Now fill this samosa with filling mixture which is already prepared
5.Close from the corners (It will not open because we have applied Maida at the corners)
6.Put these samosa’s into a transparent plastic bag for freezing purpose (You can freeze for 2-3 weeks)
7.Add cooking oil in a pan & fry these samosa until they changed into golden
Brown
Serve with Ketchup/Raita
قیمہ مصالحہ بنانے کے اجزاء
کھانے کا تیل 2 کھانے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1 کھانے کا چمچ
مٹن قیمہ 300 گرام
نمک حسبِ ذائقہ
بھُنا ہوا زیرہ(کُٹا ہوا) آدھا چائے کا چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
بھُنا ہوا دھنیا(کُٹا ہوا) آدھا چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 2 کھانے کا چمچ
ہری مرچ(چوپ) 3-4
پیاز(درمیانے) 2 عدد
ہرا دھنیا 2 کھانے کے چمچ
قیمہ سموسہ بنانے کے اجزاء
میدہ 2 کھانے کے چمچ
پانی حسبِ ضرورت
سموسہ پٹی حسبِ ضرورت
قیمہ مصالحہ حسبِ ضرورت
کھانے کا تیل فرائی کرنے کے لیے
قیمہ مصالحہ بنانے کی ترکیب
ایک پین میں کھانیکا تیل ڈال کر ہلکا سا گرم کر لیں۔
اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ہلکا سا پکا لیں اور اس میں قیمہ ڈال دیں۔
اب اس کو تھوڑی دیر پکا لیں رنگ تبدیل ہونے پر اس میں نمک، زیرہ، ہلدی، دھنیا، لال مرچ پاؤڈر ڈال کر ملا لیں اچھی طرح بھون لیں یہاں تک کہ قیمہ گل جائے۔
اب اس میں ہرا دھنیا، ہری مرچ، پیاز ڈال کر تھوڑی دیر پکا لیں۔
قیمہ سموسہ بنانے کی ترکیب
ایک برتن میں دو کھانے کے چمچ میدہ لیں اس میں دوسے تین کھانے کا چمچ پانی (حسبِ ضرورت) ڈال کر ملا کر پتلا پیسٹ بنا لیں۔
اب سموسہ پٹی کو سموسہ کی طرح سے تین کونے بنا لیں اور اس میں تیار کیا ہوا قیمہ مصالحہ بھر دیں
اب سموسہ ک منہ پر میدہ پیسٹ لگا کر بند کر دیں۔(اب آپ اس کو دو سے تین ہفتہ تک اس کو فریز کر سکتے ہیں)
اب اس کو گرم تیل میں ڈال کر فرائی کر لیں